Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hotat-algras-ska-fa-nytt-liv-med-sveriges-storsta-restaurering/

SVERIGE

Hotat ålgräs ska få nytt liv med Sveriges största restaurering

Forskaren Per Moksnes dyker i en ålgräsäng på västkusten.
Forskaren Per Moksnes dyker i en ålgräsäng på västkusten. Foto: Eduardo Infantes Oanes/Göteborgs universitet

Sjögräset ålgräs är livsviktigt för haven men växten är hotad och dess utbredning i Bohuslän har mer än halverats sedan 1980-talet. Nu ska Sveriges största restaurering av växten genomföras i Kosterhavets nationalpark.

– Restaurera är inte det första man ska göra, det är det sista. För det är inte säkert att det går, det är mycket bättre att skydda i första hand, säger Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.