Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hovet öppnar för asylboende

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kungen säger nej till flyktingar på Stockholms slott – men öppnar för att hitta andra lokaler som kan användas som bostäder till asylsökande.

Statens fastighetsverk, som äger slotten som kungen disponerar, är positivt inställda till ett initiativ från hovet.

– Överlag är det en jättebra idé att utnyttja lokaler som ändå inte används, säger Johan Zetterberg, fastighetsdirektör på myndighetens förvaltningsavdelning.

Bostadssituationen för asylsökande är akut och regeringen har meddelat att Sverige inte längre kan garantera tak över huvudet till alla som kommer.

Det har fått kungen att fundera över hur hovet skulle kunna hjälpa till.

– Kungafamiljen följer och är otroligt engagerad i den här frågan. Utifrån den situation som är så vill det ju till att många hjälper till på olika sätt och det har även kungafamiljen gjort genom att stötta etablerade organisationer som enkom arbetar med flyktingfrågan, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Hovet och kungafamiljens välgörenhetsstiftelser förvaltar över två miljarder kronor, och det är via dem som de hittills bidragit med sitt stöd. Hovet har tidigare fått förfrågningar från allmänheten om att låta asylsökande övernatta på Stockholm slott, något de dock har avfärdat.

– Stockholm slott är ett av Sveriges viktigaste turistmål och tillika museum och arbetsplats för väldigt många människor, säger Margareta Thorgren.

Däremot öppnar kungen för ”andra kreativa förslag”. Men när det gäller fastigheterna anser Margareta Thorgren att eventuella initiativ bör komma från Statens fastighetsverk, som formellt äger slotten.

Vad skulle ni svara om SVF hittar en lämplig fastighet som kungen disponerar?

– Då skulle vi ta upp och diskutera det, ja, säger Margareta Thorgren.

SFV, som förvaltar statens fastigheter, har tidigare i år skickat en lista på markområden som skulle kunna användas för att bygga nya asylboenden. Nyligen uppdaterade de också med en förteckning över markområden som skulle kunna användas för tältboende.

Men listorna innehåller inte mark som disponeras av kungen.

– När det gäller byggnader som redan är uthyrda har vi generellt sagt att om hyresgästen, i det här fallet kungen som har dispositionsrätt, kommer till oss så har vi en positiv inställning, säger Johan Zetterberg.

Så om kungen hör av sig och vill låna ut en lokal eller bostad till flyktingar så är ni positivt inställda?

– Ja, visst. Vad vi behöver bevaka är till exempel kulturvärden och så. Men annars tycker vi att det överlag att det är en jättebra idé att utnyttja lokaler som ändå inte används.

Vad skulle det kunna vara för lokaler?

– Jag har lite svårt att se var det skulle passa in flyktingboende om man tänker på den kungliga dispositionsrätten. De flesta har ett högt kulturhistoriskt värde och är känsliga. Vi skulle nog behöva borra lite djupare i frågan för att se vad som skulle kunna vara aktuellt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.