Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hovexpert: Barnet kommer inte att heta Roine

Snart kommer nästa generation kunglighet till världen. Men vad ska barnet heta? Något svenskklingande, kungligt och pampigt, gissar experten. ”Jag tror på Sofia och kanske Karl Johan”, säger hovexperten Sten Hedman, som ändå öppnar för en outsider.

Kungahuset har redan börjat skicka ut inbjudningar till tacksägelsegudstjänsten som ska hållas några dagar efter födseln av kronprisessparets första barn.

I början av mars väntas den nya kungligheten komma till världen, och dess namn ska bli … ja, vad ska ungen heta?

Hovexperten Sten Hedman tror att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har ganska fria tyglar i val av namn på sitt (eller sina) barn.

Ganska fria.

– Det ska ju helst ha något kungligt sammanhang. Man kommer att hålla sig till ”kungaalfabetet”, så barnet kommer inte att heta Karl-Erik, Roine eller kung Sune om det blir en pojke till exempel, säger Hedman till DN.se.

Vad tror du att barnet kommer att döpas till?

– Om de får en dotter så kan hon nog få heta Sofia, det har vi ju haft svenska drottningar som har hetat. Och om det blir en pojke så kanske han kan få heta Karl Johan.

Ännu en Karl/Carl?

– Det är ju väldigt vanligt, det blir kanske lite upprepning. Men jag skulle nog välja det, det är ju anfadern till familjen.

Vilket är det ”galnaste” namnet som är realistiskt?

– Det blir nog inte galnare än så här, det blir något åt det här hållet. Ett namn som skulle kunna förekomma är väl Sibylla, som ju var kungens mammas namn. Men det blir ju inget kufiskt namn.

Astrid, vad tror du om det? Det har kungliga traditioner samtidigt som det sammankopplas med Astrid Lindgren.

– Ja, jäkligt bra tänkt. Astrid var ju en svensk prinsessa, gift med kung Leopold, som omkom i en bilolycka 1935. Det är ett mycket vackert namn och inte alls otänkbart.

Att det blir ett svenskklingande namn tar han för givet, och om man hoppas på ett mer vardagligt namn så blir det förmodligen som mellannamn.

– Oftast får de ju fyra–fem namn. Daniels pappa heter ju till exempel Olle så kanske kan det bli Olof eller något liknande som en hyllning till honom.

– Men det här är ju en person som ska bli statsöverhuvud så det är klart, det måste vara ett relativt pampigt namn.

Det spekuleras kring hur mycket kungen är med och bestämmer. Sten Hedman tror inte att Carl XVI Gustaf får något större inflytande.

– Victoria är ju väldigt självständig så kungen kommer nog inte att få så mycket att säga till om. Hon och Daniel har nog redan bestämt vilka namn det ska bli och de kommer nog inte att böja sig för kungens påhitt. Jag tror att de vill ha något personligt och jag litar på deras goda smak.

Vem får sista ordet, Victoria eller Daniel?

– Victoria. Hon är väldigt bestämd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.