Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 17:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hovratten-skarper-straff-for-manniskohandel/

Sverige

Hovrätten skärper straff för människohandel

Sju personer döms av Göta hovrätt till fängelse i mellan 1,5 år och 6 år i Sveriges största fall av människohandel. Fem av dem får skärpta straff.

Ossi Carp
Rätta artikel

Sex personer fälldes för människohandel i Växjö tingsrätt före jul och en person dömdes för medhjälp, med 1,5 till 5,5 års fängelse som påföljd. Personerna hade organiserat tiggeri kring Växjö och rekryterat sina minst tretton ”anställda” i Bulgarien och placerat dem i bilar eller husvagnar i skogen under åtminstone två års tid. 

Att anställa tiggare uppfyller inte brottet människohandel, menade tingsrätten, men i det här fallet bedömde man att flera av dem hade vilseletts och utnyttjats otillbörligt. Därtill, meddelade domstolen, hade en del ”blivit misshandlade, skuldsatts, tilldelats böter, övervakats eller tilldelats mindre mat om de tiggt ihop för lite pengar”.

Läs mer: Tingsrätten fäller sju fälls för människohandel

Båda åklagarna vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet överklagade domen för att de ville ha längre fängelsestraff samt för att de anser att ytterligare fyra personer utsatts för människohandel. Alla dömda nekade till brott och överklagade därför också tingsrättens beslut till Göta hovrätt.

Hovrättens bedömning är att sammanlagt tolv personer har utsatts för människohandel. Utvisningsbeslutet står kvar för samtliga dömda, men tre av dem får det förlängt till femton år i stället för tio. Förverkandet av av männens ekonomiska vinster är också större i hovrätten – 199.500 kronor – och det totala skadeståndet fastställs till 185.000 kronor.