Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hovrattsdom-faststaller-domen-for-dubbelmordet-i-vivalla/

Sverige

Hovrättsdom fastställer domen för dubbelmordet i Vivalla

Två män från rivaliserande gäng i Örebro mördades förra sommaren i stadsdelen Vivalla. Tingsrätten dömde två män till långa fängelsestraff, men domen överklagades av bägge sidor – på tisdagen fastställde Göta hovrätt domen.

Åklagarsidan hade överklagat en friande dom som man menar borde gett den tilltalade 14 års fängelse och skärpa domarna för tre andra till samma påföljd. Försvaret hade å sin sida invänt mot flera fällande domar, påföljder och skadestånd, men hovrätten fastställer tingsrättens dom i sin helhet.

Det var ett mycket brutalt och hänsynslöst våld som användes när två unga män, som tillhörde var sitt gäng, mördades på kvällen den 3 juli i Vivalla. En av männen sköts ihjäl efter att först ha skjutits, sedan jagats i en skottväxling där över 20 skott avlossades från både ett automatvapen och en pistol.

Den andre mannen, som blev liggande på marken efter att ha blivit skottskadad i brösten under den första konfrontationen, blev sedan mycket grovt misshandlad. Han blev sparkad och slagen på med automatvapnet och pistolen, sedan använde en av gärningsmännen en mc-hjälm och slog den i huvudet på honom minst tio gånger. Efter det höggs han med en sax. Mannen dog av sina skador. 

Läs mer: Mångårig konflikt bakom Örebromord

Sju personer kom att åtalas för inblandning i morden. Av de fyra som åtalades för dödsmisshandeln dömde tingsrätten två för mord – 15 år och 10 månader respektive 13 år och 10 månader – en för synnerligen grov misshandel och en för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, men den person som åtalades för själva dödsskjutningen friades. 

En av de morddömda återvände till Sverige 2013 efter att ha rest från ett IS-kontrollerat område. Exakt vad han gjorde där är inte klarlagt, men han var en av de första personer från Örebro som radikaliserades och reste ner till Syrien för att ansluta sig till IS.

Enligt domen kom två personer till Vivalla på en stulen moped och vid brottsplatsen mötte de en tredje person varpå skottlossning utbröt. Den person som redan befann sig i Vivalla var beväpnad med ett automatvapen med vilket han avlossade minst 14 skott när han konfronterades av de två männen på moped. De avlossade i sin tur fem skott med en pistol.