Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/huawei-slar-tillbaka-mot-svenska-eu-kandidaterna/

Sverige

Huawei slår tillbaka mot svenska EU-kandidaterna

Huaweis huvudkontor i Kista. Foto: Magnus Hallgren

EU kommer inte att, som USA, i förväg stoppa den kinesiska teknikjätten Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Samtidigt protesterar Huawei i Sverige mot att de svenska kandidaterna till EU-valet sagt att de nobbar Huawei-mobiler. 

Rätta artikel

Det var i en artikel i DN som i stort sett alla svenska toppkandidater till EU-parlamentet nobbade Huawei-mobiler, efter den internationella diskussion som varit om risken för att den kinesiska staten ägnar sig åt spioneri genom företaget Huawei.

Huawei är ett globalt företag som vill delta i utbyggnaden av det nya, snabba 5G-nätet, och ligger långt fram med konkurrenskraftig teknik. 

Läs mer: EU-kandidaterna säger nej till Huawei-telefoner 

Nu vänder sig Huawei mot att politikerna ensidigt fått peka ut ett företag och markera mot dess produkter. Företaget anser att det borde ha fått kommentera uppgifterna, och ”vänder sig emot vinkeln att man skulle ägna sig åt spionage eller brott mot integritet”.

Vad anser ni om EU-parlamentarikernas syn på Huawei?

– För det första är vi är mycket förvånade över att folkvalda politiker, som dessutom kandiderar att representera Sverige i EU, går ut offentligt och kommenterar ett enskilt varumärke - men också att EU-kandidaterna kommenterar en allmän debatt än faktiska fakta runt säkerhet. Säkerhet kräver större eftertanke är allmänt tyckande, säger Carina Axelsson, på Huaweis presstjänst. 

En försvårande faktor för företagets trovärdighet i säkerhetsfrågort är dock den nationella underrättelselag som infördes i Kina 2015, och som slår fast att det är varje kines och kinesiskt företags plikt att delta i landets underrättelsearbete.  

Det var denna lag som bidrog till att Australien förra sommaren fattade beslutet att stoppa Huawei från att bygga ut landets 5G-nät.

Läs mer: En bannlysning av Huawei kommer med en kraftig prislapp 

Hur kan ni med den lagen som bakgrund garantera att inte Huawei kommer att delta i det arbetet?

– Huawei kommer inte att lämna ut information om våra kunder till någon myndighet eller stat. Vi har låtit fristående advokater med expertis om kinesisk lagstiftning granska Kinas underrättelselag och de bekräftar att lagen inte ger myndigheter eller staten någon tillgång till information som förespeglas i media. Det har även kinesiska myndigheter bekräftat, säger Carina Axelsson.

Enligt en underrättelserapport från NSA möjliggör Huawei spionage för den kinesiska regimen via så kallade bakdörrar i teknologin som möjliggör fjärrstyrning, monitorering och vid behov nedstängning av telekomnätsutrustning. Hur ser ni på de uppgifterna?

– Det finns inga lagar eller förordningar i Kina för att tvinga Huawei eller något annat företag, att installera ”bakdörrar”. Huawei har aldrig mottagit någon sådan begäran från någon regering och vi skulle aldrig göra det. Vi försvarar alltid våra kunders information i alla lägen. Därför är frågan inte aktuell när det gäller Huawei.

På torsdagen tog USA:s president Donald Trump till storsläggan mot Huawei. Genom att utfärda ett ”nationellt nödläge” med tanke på säkerheten i telekomsektorn, förbjöd han därmed amerikanska företag att köpa system från Huawei. 

Men inom EU är man försiktigare i sin inställning till företaget. 

Bland andra Frankrike, Tyskland och Nederländerna förklarade efter Trumps uttalande att man inte skulle undanta Huawei från att lämna anbud på 5G-utbyggnaden, utan att alla företag skulle bedömas utifrån att de möter fastställda säkerhetskrav, skriver Reuters. 

Tidigare har flera regeringar medgett att det finns säkerhetsrisker men att de är hanterbara. En stopp för Huawei skulle allvarligt försena införandet av 5G, menar man.

Men samtidigt har den nederländska säkerhetstjänsten startat en utredning av huruvida det finns ”bakdörrar” i Huaweis teknik, enligt medieuppgifter i landet.   

Läs mer: Svenska mobiloperatörer beroende av spionanklagade Huaweis utrustning