Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hultqvist: ”Fanns en bredare informationsspridning”

02:37. Under tisdagen hölls ett två timmar långt möte då försvarsminister Peter Hultqvist (S) pressades på varför han inte informerat statsminister Stefan Löfven (S) om Transportstyrelsens it-skandal.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker inte att det var hans ansvar att informera statsminister Stefan Löfven (S) om säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen.

– Det fanns en bredare informationsspridning om detta, säger Peter Hultqvist till DN efter ett över två timmar långt möte i riksdagens försvarsutskott på tisdagen.

Peter Hultqvist gick in bakvägen till mötet, utan att passera journalistuppbådet utanför försvarsutskottets sessionssal i gamla riksdagshuset.

Utskottsledamoten Mikael Oscarsson (KD) sade till DN före mötet att han bland annat kommer att fråga Hultqvist om varför han inte tagit upp it-skandalen på Transportstyrelsen på regeringens säkerhetspolitiska råd där försvarsministern ingår.

– Det är faktiskt helt obegripligt, säger Mikael Oscarsson.

Men den frågan svarade inte Hultqvist på under utfrågningen i utskottet, utan hänvisade till statsminister Stefan Löfven som fick kännedom om att säkerhetsklassad information om bland annat försvarsfordon och militär personal kan ha spridits utomlands av icke säkerhetsklassad personal i januari i år.

Hultqvist fick informationen tio månader tidigare, i mars 2016, av tjänstemän på justitiedepartementet och näringsdepartementet. Men han anser inte att det var hans ansvar att prata om saken med statsministern Stefan Löfven.

– Vi fick information om detta från justie- och näringsdepartementet. Utifrån det bedömde vi att det fanns en bredare informationsspridning om detta, säger Peter Hultqvist.

Han pekar på att Transportstyrelsen är en myndighet som ligger på näringsdepartementet under infrastrukturminister Anna Johansson (S). Hon har i sin tur lagt skulden på sin sparkade statssekreterare Erik Bromander, som enligt henne hållit inne med informationen. 

– Transportstyrelsen är ingen myndighet som ligger under oss, konstaterar Peter Hultqvist.

Men statsministern säger att han gärna hade fått informationen tidigare och du var en av dem som satt på den här informationen?

– Ja, men jag kan inte heller bedriva en omfattande kontrollverksamhet om exakt vem som har information och inte. Får jag information från justie- och näringsdepartementet via våra tjänstemän, så finns det ju en bredd i regeringskansliet i sammanhanget.

Men har ni inte pratat om det på något regeringsammanträde?

– Det har inte påkallats att vi ska ha något ärende i det här. Det har inte begärts något agerande från mitt departement för att stödja Försvarsmakten i deras verksamhet, utan de har som myndighet kunnat agera ändå.

Oppositionspartierna var efter utskottsmötet fortsatt kritiska till försvarsministerns agerande.

– Han redovisade inga åtgärder för utskottet där han visar på att han försökt stoppa det pågående haveriet med läckage av hemlig information, säger Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet.

Han är besviken på Hultqvists agerande.

– Den försvarsminister jag har lärt känna hade jag hade förväntat mig skulle göra allt för att stoppa den pågående brottsligheten, inte bara begränsa skadorna inom den egna myndigheten. 

Även Moderaterna är kritiska.

– Jag fick absolut inte tillfredställande svar, säger Hans Wallmark (M), vice ordförande i försvarsutskottet.

Sverigedemokraterna kräver att försvarsministern avgår.

– Vi har inte förtroende för ministern. Han borde ha informerat både riksdagen och statsministern i ett tidigare läge, säger Mikael Jansson (SD), försvarspolitisk talesperson.

Med på försvarsutskottets möte fanns även chefen för Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) Gunnar Karlson.

– Den grundläggande bedömning vi har gjort är att det som har hänt är allvarligt. Det är viktigt att gällande lagar gällande informationssäkerheten följs och det framgår av Säpos förundersökning att så inte är fallet här, säger han till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.