Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hultqvist-krankning-ett-brott-som-ud-tar-upp-med-ryssland/

Sverige

Hultqvist: Kränkning ett brott som UD tar upp med Ryssland

Peter Hultqvist. Foto: Alexander Mahmoud

Sverige reagerar mot att Ryssland i lördags kränkte Sverige med tre militära flygplan. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till DN att Ryssland begått ett brott och att Utrikesdepartementet ska kontakta ryska ambassaden.

Mikael Holmström
Rätta artikel

– Vi noterar att den här kränkningen har skett med ett flygföretag som varit inne på svenskt territorium, säger Peter Hultqvist om intrånget som skedde söder om Karlshamn i Blekinge under lördagen.

– Det är ett brott mot tillträdesförordningen och det finns internationella regelverk om att man inte ska överträda varandras gränser utan tillstånd. Av den orsaken kommer UD att ta kontakt med ryska ambassaden för att påtala detta, säger försvarsministern.

– Vi tycker naturligtvis att det är grundläggande att respektera andra länders territorium, understryker Peter Hultqvist. 

Det ryska signalspaningsplanet eskorterades av två stridsflygplan när det en kort stund kom i svenskt luftrum. Från svensk sida sattes två Gripenplan ur incidentberedskapen in mot ryssarna.

Hur ser du på att de svenska incidentjaktplanen inte lyckades hindra ryssarna att komma in på svenskt område?

– Jag kan i alla fall notera att svensk incidentjakt var uppe i sammanhanget. Så vi hade kontroll och vad de gjorde eller inte gjorde kan jag inte gå in på. Men vi reagerade på det, svarar Peter Hultqvist.

UD uppger för DN att en representant för ryska ambassaden kommer att kallas till ett möte som ska hållas på måndag.