Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hultqvist-om-rysk-hotbild-vi-maste-flytta-fram-positionerna/

Sverige

Hultqvist om rysk hotbild: Vi måste flytta fram positionerna

Det militära samarbetet inom Norden blir allt viktigare anser Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Det militära samarbetet inom Norden blir allt viktigare anser Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Anders Hansson

Ryssland fortsätter sin upprustning runt Norden samtidigt som osäkerheten kring USA:s fortsatta engagemang i Europa ökar. Det gör det militära samarbetet inom Norden allt viktigare, anser försvarsminister Peter Hultqvist. Sverige leder samarbetet under 2019.

– Vi måste flytta fram positionerna, säger han. 

Mikael Holmström
Rätta artikel

”Nordiska försvarsförmågor” står som första punkt på måndagens program vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Fyra nordiska försvarsministrar är då samlade på podiet.

– Det är en tydlig markering om seriositeten och vikten bakom arbetet. Vi tycker alla att det är en väsentlig prioritering att flytta fram positionerna i det nordiska perspektivet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Sverige är under 2019 ordförandeland för det försvarssamarbete som går under namnet Nordefco. Det är en ganska okänd nordisk samverkan som inleddes 2009 efter Ryssland–Georgien-kriget 2008. Styrfart fick Nordefco först efter Rysslands angrepp på Ukraina och annekteringen av Krim 2014.

Sedan dess har hotbilden runt Norden förstärkts ytterligare, enligt Hultqvist.

– Vi kan se ökad rysk verksamhet: i Nordatlanten, i vårt närområde med stora övningar, de öppnar gamla Sovjet-baser i Arktis och i Murmanskområdet. Ryssland har höjt sin militära förmåga konsekvent under en längre period. Man har också visat att man är beredd att använda sig av den.

– Den nya ryska ingrediensen är en markeringspolitik där man avlyst områden i Östersjön i nära anknytning till Sverige och utefter norska kusten.

Hultqvist: Viktigt fördjupa försvarssamarbete

Försvarsministern syftar på att Ryssland under 2018 gjort avlysningar för robotskjutningar på internationellt vatten vilket påverkat flygtrafiken i luftrum som kontrolleras av Sverige och andra Östersjöländer samt Norge. Men framför allt är detta säkerhetspolitiska markeringar mot västs rörelsefrihet.

På andra sidan Atlanten har USA:s president Donald Trump förklarat att han ser EU som en fiende. Inom Nato har Trump skapat osäkerhet om USA står fast vid alliansens försvarsgarantier. Försvarsminister James Mattis avgick i december i protest mot hur presidenten behandlar allierade och vänner.

– Det amerikanska engagemanget i Europa och övningarna i anslutning till Norden har ökat. Det är det praktiska utfallet. Sedan förutsätter jag att de avtal och överenskommelser man ingått håller oavsett politisk administration, svarar Peter Hultqvist som undertecknat två överenskommelser med Mattis.

Hultqvist vill ogärna kritisera turerna i Trump-regeringen. En av Sveriges officiella prioriteringar för Nordefco är nämligen att under 2019 fördjupa samarbetet mellan Norden och USA.

I Sälen flankeras Hultqvist av Finlands försvarsminister Jussi Niinistö. Finland har som Sverige ett mycket nära samarbete med Nato men är inte medlem av alliansen. Det är däremot de övriga tre nordiska länderna Danmark, Norge och Island. På podiet deltar också Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen och hans norske kollega Frank Bakke-Jensen.

Trots ländernas skilda säkerhetspolitiska val undertecknade ministrarna i Oslo den 13 november 2018 ett långtgående dokument om fördjupat försvarssamarbete.

”Vi kommer att förbättra vår försvarsförmåga och samarbete i fred, kriser och i konflikt”, deklarerade ministrarna. Enligt denna ”vision 2025” ska man ha konkret samarbete på 16 olika områden år 2025.

– Det ena är att höja tröskeln för en eventuell konfliktsituation. Det andra är att om vi har en kris att hantera så finns möjligheten att också agera gemensamt. Det finns en nordisk och europeisk solidaritetsförklaring, säger försvarsminister Hultqvist.

Rapport: ”Försvarets ekonomi måste styras bättre”

Den ryska Putin-regimen kritiserar allt oftare att de nordiska länderna för att de och Nato övar i norr. Men Hultqvist avvisar att det fördjupade och utökade nordiska försvarssamarbetet skulle kunna provocera Ryssland. 

– Nej. Vi har vårt eget beslutsfattande, våra egna bedömningar och vår fulla rätt att göra egna övningar och samarbeten med andra länder. Vi ändrar inte på något vis vår grundläggande säkerhetspolitiska hållning. Vi är inget land som hotar någon, vi har inga offensiva avsikter. Den enda avsikt vi har är värnet om vår egen suveränitet.

I linje med det genomförs under svensk ledning en stor flygövning, Arctic Challenge Exercise, den 20 maj–5 juni. Det blir en avancerad ”flagg-övning” med angripare och förvarare, den första i sitt slag i Norden. Den sker med stöd av USA och är ett av Sveriges bidrag till Nordefco.

Den 12 december beslutade den svenska regeringen att Försvarsmakten ska ingå avtal med Norge, Danmark och Finland om att överföra information om vad som rör sig i luftrummen (luftlägesinformation). Beslutet gäller för fredstid och att få detta att fungera är en av Sveriges prioriteringar under 2019.

Men Nordefco-samarbetet ska gå ännu längre. År 2025 ska information överföras hela tiden mellan länderna i såväl fred, kris, som under en konflikt. Målet är att ha en gemensam bild av läget i luften, på marken och till havs. 

Andra delar av samarbetet ska göra det möjligt att med minsta möjliga krångel flytta förband mellan länderna.

Peter Hultqvist: Kraftnätet mål för främmande makt