Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hultqvist-svenska-soldater-kvar-i-irak/

Sverige

Hultqvist: Svenska soldater kvar i Irak

02:13. Svenska soldater blir kvar i Irak, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Med anledning av spänningarna mellan USA och Iran avbröts den svenska verksamheten på plats tillfälligt.

Svenska soldater blir kvar i Irak tills vidare - med skärpta säkerhetsåtgärder.

Det var beskedet från försvarsminister Peter Hultqvist, (S), efter ett möte med riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott.

– Men vi har förberett för andra alternativ om inbjudan inte kvarstår, säger han. 

Sverige inväntar fortfarande besked från den irakiska regeringen om de fortsatt har en inbjudan om att få stanna i landet med tanke på den senaste tidens händelseutveckling. Efter den amerikanska attacken som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani har bland andra Tyskland flyttat trupper från Taji och Danmark flyttade personal efter attacken mot Ayn al-Assad-basen.

Läs mer: Nya raketer trots tung milisledares uppmaning till lugn

– Vi har sökt kontakt med den irakiska regeringen. Men vi har inte fått något besked i och med att de inte tagit ställning i frågan. Vi avvaktar, säger försvarsministern till journalister efter ett möte med riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott, som han deltog i tillsammans med utrikesminister Ann Linde, (S).

Den svenska regeringens bild är att det fortsatt behövs resurser inom koalitionen mot terrorrörelsen IS, och då även svenska soldater.

– Vi utgår från att det skulle vara det bästa men vi har såklart en planering för hur det skulle gå till om vi skulle dra tillbaka våra trupper, säger Hultqvist.

Den svenska styrkan i Irak har i uppgift att utbilda och ge rådgivning till irakiska försvaret i kampen mot IS. De är posterade på basen Taji, knappt tre mil norr om Bagdad. Med anledning av spänningarna mellan USA och Iran avbröts den svenska verksamheten på plats tillfälligt.

Basen där svenskarna är stationerade attackerades under onsdagsmorgonen av vad svenska ministrar beskrivit som ”andra grupper” än det iranska revolutionsgardet. Enligt Försvarsmakten har ingen skadats men en rad säkerhetsåtgärder har vidtagits. 

– Det handlar om kroppsskydd, hur man beter sig när man rör sig på campen, om sambandsåtgärder och hur man mentalt stöttar varandra, kontakten med anhöriga, samlade säkerhetsbedömningar som man gör tillsammans med de olika koalitionspartners. Det är en mängd olika åtgärder som också handlar om försvar av basen, säger han.