Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hultqvist: ”Viktigt att inte visa splittring”

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Roger Turesson

För första gången har Sverige suttit med vid bordet när Natos försvarsministrar mötts. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade om Östersjöområdet och markerade mot Ryssland.

Det var vid Natos toppmöte i Wales 2014 som Sverige fick vad som populärt har kallats ”Natos guldkort”. Det ger fem utvalda länder utökade möjligheter att samarbeta enligt programmet EOP (Enhanced opportunities program). Förutom Sverige är Australien, Finland, Georgien och Jordanien EOP-länder.

– Vi är inbjudna som EOP-länder. Jag upplever att vi blir väldigt väl mottagna och kommer in på ett positivt sätt i bra diskussioner, säger Peter Hultqvist efter sitt första möte med de 28 Natoländernas ministrar.

Sverige har tidigare varit inbjudet till ministermöten i Nato. Men dessa har endast gällt de Natoledda fredsinsatser där vi deltagit med trupp. Att föra diskussioner med hela Nato om läget i vårt närområde har tidigare inte varit möjligt eftersom Sverige som militärt alliansfritt land inte är Natomedlem.

Nu ville Natoministrarna höra hur Sverige och Finland ser på det nya säkerhetsläget i Östersjöområdet.

– Jag pekade tydligt på både den ryska annekteringen av Krim och ryssarnas ökande övnings- och underrättelseverksamhet i Östersjön och vårt närområde. Jag markerade att det är viktigt att vi i Europa håller ihop när det gäller politiken i förhållande till Ryssland och inte visar upp någon splittring. Rysslands agerande på Krim och brotten mot folkrätten där får inte sjunka undan för att man koncentrerar sig på Syrien och kampen mot IS i Mellanöstern, säger Peter Hultqvist och tillägger:

– Det blev väl mottaget och man har förståelse för det förändrade säkerhetsläget i vår del av Europa. Jag upplever att man är mycket välinformerad. Mina markeringar låg väl i linje med hur många andra länder tänker, säger Hultqvist.

Ramen för mötet var en tre timmar lång arbetsmiddag på onsdagskvällen. Den andra huvudfrågan vid middagen var hotet från Islamiska staten (IS) där Sverige är ett av 60 länder som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS.

– Det är viktigt att operationerna fortsätter så att vi till slut bekämpat IS, men också att det finns möjligheter till en politisk lösning i hela regionen. Men IS står för sådan brutalitet att de måste bekämpas med militära medel, säger Peter Hultqvist.

Natos åtgärder för att stärka alliansens försvar i Europa mot Ryssland togs däremot inte upp eftersom EOP-länderna inte är med i Nato.

Om du jämför försvarsministermötena inom EU och Nato, är det någon skillnad?

– Frågorna är desamma som vi talat om inom EU. I Nato sitter USA med vid bordet och det ger en annan typ av tyngdpunkt. USA är ju en väldigt viktig aktör i Nato och har en tyngd som framgår på mötena – och den dimensionen saknas i EU. Den transatlantiska länken blir oerhört tydlig i Natosammanhang.

Dominerade USA?

– Nej, de uppträdde inte på något vis negativt. Jag upplever att det var mycket respektfullt mellan länderna på mötet, svarar Peter Hultqvist.

Fakta. Nato och USA flyttar fram sina positioner

Natos försvarsministermöte hölls på onsdagen och torsdagen. Nato ska hjälpa Turkiet i övervakningen av gränsområdet mot Syrien och med fartyg bistå EU, Turkiet och Grekland i jakten på flyktingsmugglare i Egeiska havet. Nato deltar inte i kampen mot IS men dess radarövervakningsplan kan få fylla luckor hos länder i koalitionen.

Natos förmåga att avskräcka från anfall höjs genom ökad militär närvaro i östra Europa. USA har tagit täten genom att öka antalet brigader i Europa från två till tre.

Slutliga förslag som berör alla Natoländer läggs fram vid Natos toppmöte i Warszawa i juli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.