Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hultqvists boende inte brottsligt

Försvarsminister Peter Hultqvists övernattningslägenhet i Stockholm anses inte kunna vara en muta.

Åklagaren kommer därför inte att inleda en förundersökning.

– Jag kan inte se att det är otillbörligt att Försvarsmakten tillgodoser försvarsministerns lägenhetsbehov, säger överåklagare Gunnar Stetler till TT.

Orsaken till beskedet är Svenska Dagbladets uppgifter om att försvarsminister Peter Hultqvist (S) hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-Bostäder. Stiftelsens syfte är att tillhandahålla bostäder och Försvarshögskolans personal och försvarsanställda. I den gruppen ingår dock inte Hultqvist.

Inte heller Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, bedömer att uthyrningen till Hultqvist är olaglig utifrån korruptionslagstiftningen.

– Men man kan fundera över lämpligheten, säger hon.

Att Hultqvist har fått en förmån genom hyreskontraktet är klart, enligt Sundén

– Om man går före i en kö eller om man får lägenhet i Stockholm utan att stå i kö så är det utan tvekan en förmån, säger hon.

Sundén betonar att det är viktigt att organisationer följer sina egna regler och att statsråd framstår som goda förebilder. Hon tycker att man borde klara ut vilka principer som ska gälla för statsråds boenden så att man slipper diskussioner i framtiden.

Länsstyrelsen är den myndighet som ska se till att stiftelser följer sina egna fastslagna ändamål och regler. MHS-bostäder hade begärt ett förhandsbesked om det gick att hyra ut lägenheter även till anställda i regeringskansliet.

I förhandsbeskedet skriver länsstyrelsen att man inte har några invändningar mot att lägenheter i undantagsfall och för en begränsad tid hyrs ut även till anställda i regeringskansliet. Förutsättningen är dock att lägenheterna inte efterfrågas av elever vid försvarshögskolan eller försvarsanställda. Huruvida det villkoret är uppfyllt i Hultqvists fall känner länsstyrelsen inte till.

– Det finns anledning för länsstyrelsen att ta kontakt med stiftelsen för ett klargörande, säger Jonas Johansson, pressekreterare på länsstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.