Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hundbråk kan bli fall för Högsta domstolen

Maria Alfredssons hund Billy blev attackerad och svårt biten av en annan hund. Veterinärräkningen slutade på 60 000 kronor – pengar som Maria Alfredsson vill att ägaren till den attackerande hunden ska betala.
Maria Alfredssons hund Billy blev attackerad och svårt biten av en annan hund. Veterinärräkningen slutade på 60 000 kronor – pengar som Maria Alfredsson vill att ägaren till den attackerande hunden ska betala. Foto: Emma Johansson
Ett hundbråk har blivit en fråga för Högsta domstolen. Det kan nu bli ett pilotfall som får stor betydelse för alla Sveriges hundägare när hundar attackerar varandra och blir skadade. En central tvistefråga är om veterinärkostnaderna ska begränsas av hundens värde.

Maria Alfredssons oförsäkrade papillonhund Billy blev attackerad och svårt biten av en schäfer ute på sin dagliga rastning. Nu har hon dömts att betala hälften av veterinärnotan på drygt 60 000 kronor.

– Så här får det inte gå till, säger Maria, som överklagat hovrättsdomen till Högsta domstolen.

Konflikten på hundpromenaden i Tidaholm riskerar nu att sluta i högsta juridiska instans. Motparten, Länsförsäkringars jurist Tomas Hansson, hoppas också att Högsta domstolen tar sig an saken.

– Vi måste få klarhet i hur stora veterinärkostnader det är rimligt att betala i förhållande till värdet på hunden, säger den attackerande hundens ägares juridiska ombud.

Maria Alfredsson har svårt att förstå varför hon ska behöva betala för de skador som en annan hund orsakat hennes hund.

– Det är ju ovanligt att det går så här långt, normalt brukar ju folk göra rätt för sig, säger Maria.

Det var hennes tidigare sambo som var ute och rastade hennes lilla papillon Billy. På en gångväg mötte de schäfern, vars ägare hade sin hund kopplad och höll den nere i ett dike för att Billy, som också hade koppel, skulle kunna passera. Men den betydligt större schäfern slet sig, attackerade och bet Marias hund i ryggen och orsakade svåra skador.

I dag mår Billy bra, men veterinärkostnaderna uppgick till över 60 000 kronor. Eftersom hunden, som värderats till 10 000 kronor, var oförsäkrad skulle Maria betala. Schäferns ägare gick med på att stå för halva beloppet via sitt försäkringsbolag, men Maria ville även ha resterande summa och gick till tingsrätten, som tilldömde henne halva det resterande beloppet på 15 000 kronor.

Schäferägaren överklagade genom försäkringsbolaget till hovrätten, som menade att ansvaret skulle delas lika. Som skäl anförde rätten bland annat att Billy hade ett så kallat flexikoppel, som gjorde att Marias pojkvän inte hade full kontroll på hunden.

– Men det stämmer inte. Kopplet var låst på cirka en meter och Billy hade redan passerat schäfern när den attackerade. Jag förstår inte hur det då kan bli vårt fel och ansvar, säger Maria, som hävdar att schäfern tidigare visat tecken på aggressivitet.

Hovrätten var inte enig i sin dom. Lagmannen Mats Lundholm anförde en avvikande mening och menade att utredningen kring händelseförloppet var bristfällig och att det är schäferns ägare som bör visa varför hon inte ska ta hela ansvaret.

Det är bland annat denna otydlighet som gör Maria Alfredsson hoppfull om att HD ska ta upp hennes fall.

Tills vidare har hon börjat betala av på den skuld som uppstått.

– Med räntan kommer jag att få betala drygt 32 000 kronor för att en schäfer hoppade på och skadade min hund, säger mammalediga Maria.

Tomas Hansson, jurist vid Länsförsäkringar, som företräder schäferägaren, säger att det är ovanligt att konflikter av det här slaget över huvud taget går till domstol och han känner inte till något liknande fall som hamnat i HD. Enligt Tomas Hansson väcker det aktuella fallet frågor kring begreppet strikt ansvar och om hur stora veterinärkostnader man ska få betalt för i jämförelse med vad en hund anses vara värd.

Huvudregeln i svensk rätt är att man inte kan reparera en sak för mer än den är värd.

– Men det finns undantag och djur är ett av dem. Frågan blir hur mycket mer man kan reparera för jämfört med värdet. Enligt min uppfattning är rättsläget oklart och därför vore det bra om HD prövade fallet, säger Hansson.

Fakta. Husdjur

• 80 procent av hundarna är försäkrade, vilket gör svenska hundar till de bäst försäkrade i världen.

• Enligt den senaste stora räkningen från 2006 finns det 730 000 hundar i Sverige. En ny mätning väntas bli klar under 2013.

• Antalet katter uppgår till cirka 1,3 miljoner.

• Antalet försäkrade hundar har enligt försäkringsbolaget Agria ökat med 30 procent de senaste sex åren. Ökningen bland katter är 45 procent.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.