Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 10:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hundra-demonstrerar-mot-tvangsutvisningarna-i-kallered/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hundra demonstrerar mot tvångsutvisningarna i Kållered

Drygt 100 personer har samlats utanför Migrationsverkets förvar i Kållered för att protestera mot tvångsutvsingarna av drygt 30 afghanska medborgare.
Drygt 100 personer har samlats utanför Migrationsverkets förvar i Kållered för att protestera mot tvångsutvsingarna av drygt 30 afghanska medborgare. Foto: Tomas Ohlsson

Ännu en tvångsutvisning till Afghanistan från förvaret i Kållered i Göteborg ska äga rum under måndagskvällen. 

Två personer lade sig under en lokaltrafikbuss för att hindra bussen med tvångsdeporterade att lämna förvaret.

Utanför förvaret har vänner och aktivister samlats för att protestera mot tvångsutvisningarna av afghanerna som i väntan på utvisning har hungerstrejkat. 

– Vi har ett hundratal personer som står här vid vår avspärrning här och ropar. Men förutom det är det lugnt, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen region väst.

Han var på plats vid 10-tiden på måndagsmorgonen och berättar att det då var 15 personer som samlats utanför förvaret och att antalet successivt ökat under dagen.

– Vi har gjort bedömningen att ha så lite närvaro som möjligt som situationen medger. Det är för att inte vara i vägen i möjligaste mån, så det blir på ett bra och värdigt sätt, säger Christer Fuxborg.

Bussen som ska föra de tvångsutvisade till Landvetter för vidare färd till Afghanistan.
Bussen som ska föra de tvångsutvisade till Landvetter för vidare färd till Afghanistan. Foto: Tomas Ohlsson

DN:s utsände på platsen berättar att polisen spärrat av vägen till förvaret. Bland de som protesterar syns plakat där det står ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan” och ”Kärlek utan gränser”. 

Han berättar att det varit lugnt vid förvaret under dagen och att bussen som ska föra de drygt 30 afghanerna till Landvetter för vidare färd till afghanska huvudstaden Kabul anlände strax efter klockan 16.

Personal har också satt upp en presenning vid entrén till förvaret.

Vid 18-tiden hade två personer lagt sig under en lokaltrafikbuss som står vid utfarten av förvaret för att förhindra bussen med tvångsutvisade att lämna.

– Det är personer som kedjat fast sig vi en lokaltrafikbuss. Vi ska se till att de kommer loss så att bussen kan köra ut, säger Christer Fuxborg.

Personer har lagt sig under en lokaltrafikbuss för att hindra bussen med tvångsdeporterade att lämna förvaret i Kållered.
Personer har lagt sig under en lokaltrafikbuss för att hindra bussen med tvångsdeporterade att lämna förvaret i Kållered. Foto: Tomas Ohlsson

DN:s utsände berättar att en annan demonstrant kastat en klarskinlig vätska mot poliserna. Demonstranter skanderar ”Ingen människa är illegal” och drygt 20 poliser står vid lokaltrafikbussen.

Klockan 18:30 hade båda personerna kommit loss från lokalbussen.

Strax innan 19 lämnade bussen med de tvångsdeporterade förvaret i Kållered. Enligt uppgift till DN är det minst sex personer ombord på bussen.

Bussen eskorterades av springande poliser ut på vägen.

Polis sprang längs bussen för att säkerställa att de tvångsutvisade kunde föras till Landvetter för vidare färd till Afghanistan.
Polis sprang längs bussen för att säkerställa att de tvångsutvisade kunde föras till Landvetter för vidare färd till Afghanistan. Foto: Tomas Ohlsson

Flera av demonstranterna tog sig sedan till flygplatsen Landvetter. DN:s utsända berättar att de delar ut flygblad med information om säkerhetsläget i Afghanistan. Han berättar att minst två polisbilar är vid flygplatsen och att stämningen är lugn. 

Strax efter klockan 21 på måndagskvällen rullade bussen in på landningsbanan där ett chartrat plan stod och väntade.

Bussen rullade in på flygplatsen strax efter klockan 21 på måndagskvällen.
Bussen rullade in på flygplatsen strax efter klockan 21 på måndagskvällen. Foto: Tomas Ohlsson

Enligt Christer Fuxborg har minst sex personer gripits för att inte ha hörsammat ordningsmaktens uppmaningar och samma antal personer har blivit bortförda för att ha stört den allmänna ordningen. När han summerar dagen lyfter han fram att polisens arbete fungerat bra.

– Jag tycker det har löst sig bra. Kollegorna har systematiskt löst uppgiften på ett värdigt sätt och bussen har kommit iväg på ett säkert sätt, säger han, och vill inte uppge hur många personer som befann sig ombord på bussen till Landvetter.

Vid tidigare tvångsutvisningar har det visat sig att närmare hälften av de utvisade fick sina utvisningar tillfälligt stoppade.

– Det är olyckligt att lagstiftningen och rättstolkningen är så otydlig som den är nu. Det innebär osäkerhet för de enskilda återvändarna. Det gör det också svårt att skapa ett långsiktigt planerat återvändandearbete, sade gränspolischef Patrik Engström till Dagens Nyheter i vintras. 

Migrationsverket bedömer att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt, men att det varierar mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna. Samtidigt avråder utrikesdepartementet från resor till Afghanistan, med hänvisning till den senaste tidens allvarliga incidenter i både Kabul och andra ställen i landet.

Vid klockan 22 på måndagskvällen lyfte det chartrade planet mot afghanska huvudstaden Kabul. 

Läs mer: Flera avbryter hungerstrejken i Kållered 

Läs mer: Stefan Löfven: Fler måste lämna landet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.