Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hundratals handlingar försvunna på UD

Utrikesdepartementet.
Utrikesdepartementet. Other: Magnus Hallgren

Utrikesdepartementet har slarvat bort hundratals handlingar om Sveriges relationer till internationella organisationer som FN.

En granskning av riksdagens konstitutionsutskott visar att i 300 av 640 granskade fall var handlingarna borta.

– Så här får det inte vara, säger Beatrice Ask, ordförande i KU.

Utrikesdepartementet granskas just nu av riksdagens konstitutionsutskott. Misstanken när granskningen inleddes var att UD missbrukar sekretessmarkeringar för handlingar som inte berörs av sekretess. Under granskningen upptäckte KU i stället något helt annat. 

– Då upptäckte vi också att det var en hel del gamla handlingar som var borta, det rör sig om 300 handlingar. Det är inte bra och man vet inte var de är. Vi har ställt ett antal frågor till UD om ytterligare föreskrifter och annat, säger Beatrice Ask, som är ordförande i KU.

I det UD kallar ärendekategori 4.2, som gäller kontakter med internationella organisationer  som FN, upptäcktes särskilt många försvunna handlingar.

Under mars 2016 avslutades 647 ärenden i kategori 4.2, i 300 av dessa ärenden saknades handlingar, enligt KU:s granskning.

KU bad i september utrikesdepartementet kommentera de försvunna handlingarna vilket UD först inte gjorde. Det har lett till att KU nu i två omgångar krävt in svar från UD på hur handlingarna kunnat försvinna och hur departementet ska säkerställa att det inte sker igen. 

– UD hanterar även många sekretessbelagda ärenden och i akterna måste allt finnas. Ytterst handlar det ju om kvalitet i det utrikespolitiska arbetet och den offentliga granskningen, säger Beatrice Ask. 

Hur handlingarna har försvunnit är inte klarlagt och svaren från Regeringskansliet ger ingen tydlig bild av vad som hänt.

– Regeringskansliet svarar på den fråga man ställer, men inte alltid på det man inte frågar om, kan man vara allmän så är man det. Vi jobbar lite som journalister, vi ger oss inte, säger Ask.

Kan någon ha stulit handlingarna om det dessutom kan röra sig om sekretessbelagda uppgifter?

– Det har man ju ingen aning om eftersom de är försvunna. Jag tror snarare att det handlar om att tjänstemän behöver använda handlingarna och så tar man ut dem. Det är just därför som det behöver vara noggrant dokumenterat och att det finns rutiner så att handlingarna inte får fötter, säger Beatrice Ask.

UD:s presstjänst meddelar att de inte tänker kommentera KU:s granskning innan den är färdig. 

Läs mer: Regeringsdokument om FN-kampanj gömdes undan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.