Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hundratals i fackeltåg för somalier

Fredagskvällens fackeltåg i Forserum.
Fredagskvällens fackeltåg i Forserum. Foto: Mikael Fritzon / Scanpix
Ett mindre gäng som vill förstöra, så beskrivs trakasserierna mot somaliska familjer i Forserum. Nu har orten tröttnat. Omkring 300 personer samlades för ett fackeltåg på fredagskvällen.

Det är ortens samhällsförening som arrangerar fackeltåget i småländska Forserum.

– Så att det händer något, säger Urban Werneskog, som kontaktade medierna efter att hans kompisar från Somalia berättat om trakasserier och misshandel på väg till skolan och på väg hem från jobbet.

Han står framför en av de krossade rutorna utanför somaliska föreningens samlingslokal. Medlemmarna känner sig trakasserade, bland annat efter skadegörelsen, och höll sina barn hemma från skolan i två dagar.

En mindre grupp ungdomar pekas ut som ansvariga för trakasserierna. För de allra flesta på orten är mycket vänliga och på skolan trivs barnen, enligt Mohamed Diriye, som har fem barn i åldern ett till arton år.

– Vi trivs här, vi vill inte flytta, säger han.

I en lägenhet i Forserum bor Mohamed Diriye. Han är busschaufför och fick hjälp av Urban Werneskog med teoriprovet.

Det var också till honom Mohamed Diriye ringde och berättade om knytnävsslaget han fick tidigare i augusti efter att ha parkerat bilen. Efter det har rädslan ökat.

- När vi ska gå och handla brukar vi gå två och två, de brukar sitta där borta, säger Mohamed Diriye och nickar mot torget.

Augustikvällen tändes upp av värmande facklor när runt 300 personer samlades på Rosenholmsskolans skolgård för att gemensamt tåga ned mot centrum. Kommunalrådet Anders Karlsson (C) gick med i fackeltåget.

– Totalt oacceptabelt. Vi tolererar varken misshandel eller skadegörelse, säger han om det som hänt i Forserum.

Läraren Lisa Ejermo går också med i tåget.

– Vi vill att de ska vara kvar här, de berikar samhället, säger hon om de somaliska familjerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.