Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-letar-efter-12-aringen-vi-har-stangt-jobbet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hundratals letar efter 12-åringen: Vi har stängt jobbet

Att sökandet efter den 12-årige försvunne pojken i Falkenberg ikväll går in på fjärde dygnet märks inte så mycket på de frivilligas vilja och entusiasm att hjälpa.

Flera hundra personer deltar fortfarande i sökandet. DN följde med en grupp ut och letade.

Sökgruppen samlas vid en åker i Stafsinge ett par kilometer från Tröinge i nordöstra Falkenberg där 12-åringen senast syntes i tisdags kväll. 

Innan de frivilliga släpps iväg får de instruktioner från patrulledaren: Gå bredvid varandra, så nära att ni kan se fötterna på personer intill. Titta upp, ner, bakåt och stressa inte.

Patrulledaren Marcus Winroth har hjälpt till att leta i tre dagar och är kollega med pojkens pappa.

– Vi har stängt jobbet och åkt hit för att hjälpa till. Det blev inget jobb gjort ändå. Alla gick bara omkring och var oroliga. Jag har varit med i sökningarna sedan tisdags kväll. Många som är med i grupperna har tagit ledigt från sina jobb och åkt långt för att vara med. Hela uppslutningen bakom polisen och Missing People är enorm, något fint i det hemska, säger Marcus Winroth.

Området som gruppen söker igenom är stort och sökandet beräknas ta minst fyra timmar. Till sin hjälp har Marcus Winroth 15 personer i gula västar som ska bilda en skallgångskedja rakt in i ett till synes otillgängligt skogsområde. En annan grupp börjar från andra sidan området och för att inte missa någon meter märks området upp med band som knyts på trädstammar där sista personen i kedjan går.

Strax efter lunch på fredagen var ungefär 600 frivilliga ute och letade. Polisens presstalesperson Tommy Nyman uppskattade att grupperna tagit sig igenom 85 procent av sökområdet. Torsdagens flygförbud över Falkenberg gäller till måndag och vattenkraftverket har sänkt flödet i ån för att minska strömmarna och sänka vattennivån i Ätran och underlätta för dykarna som söker efter 12-åringen. Samtidigt fortsatte båtar med ekolod att skanna av ån.

– Vi har ett 40-tal poliser och 170 militärer ihop med alla frivilliga ute och letar.

Räddningtjänsten och kustbevakningen fortsätter dyka i Ätran.
Räddningtjänsten och kustbevakningen fortsätter dyka i Ätran. Foto: Maria Eriksson

Räddningstjänsten och Kustbevakningen fortsätter dyka i Ätran, säger Tommy Nyman. Sökandet koncentreras kring en bro och en kraftstation som pojkens familj brukar passera under hundpromenader. Ner till ån, längst med vattnet, under bron och tillbaka till Tröingeberg. Det är därför inte osannolikt att det var den vägen som 12-åringen vandrade i tisdags kväll när hunden plötsligt kom tillbaka utan honom, tror polisen.

– Det händer att vi kommer tillbaka till samma område och söker när vi får in tips från allmänheten. Ett tips var exempelvis om en brunnslucka som någon närboende upptäckte låg lite på snedden, säger Tommy Nyman.

Missing Peoples presstalesperson Jörgen Olsson kan följa de frivilligas vägar i realtid. Området de koncentrerar sig på är en radie på 4,5 kilometer från pojkens bostad i Tröingeberg. Det utgör hela 63 kvadratkilometer.

– Vi har gjort en objektprofil för att försöka få en bild av hur pojken kan ha tänkt och agerat. I hans profil ingår att vi måste fortsätta leta på oväntade ställen och att han själv kanske gömmer sig när han ser folk som letar, säger Jörgen Olsson, presstalesperson på Missing People.

Fler och fler tält reses runt Missing Peoples samlingsplats, hotell erbjuder gratis sängplats, restauranger delar ut måltider och Röda korset-plåster.

– Det är mycket otillgänglig terräng som letas igenom och då blir det en del sår, men efter lite ompyssling hoppas vi att de orkar söka längre. Sedan försöker vi fånga upp de som mår dåligt och behöver prata av sig. Det är en liten stad, många känner pojken eller hans familj och det kan kännas tungt, säger Tobias Vander på Röda korset.

Jörgen Olsson, presstalesman för Missing people.
Jörgen Olsson, presstalesman för Missing people. Foto: Maria Eriksson

Jörgen Olsson på Missing People tror att Falkenbergsborna kommer vara annorlunda efter den här händelsen.

– I går kväll kom pojkens pappa förbi och han var otroligt tacksam för den uppslutning som alla bidragit till. Han förstår inte hur han ska kunna tacka alla som ställer upp. Och vi fortsätter leta. Ingen ska kunna försvinna utan att hittas, säger Jörgen Olsson.

Generellt vill Missing People inte ha anhöriga med i sökgrupperna, eftersom de kan ge bättre hjälp genom att ge polisen information om den saknade. De tips som kommit in under dagen har handlat mest om att de sett något blått på en åker (12-åringen hade en blå jacka på sig vid försvinnandet) eller att han setts någon annanstans i landet. Det finns inga tips som polisen i det här läget betraktar som ”heta”.

Polisens helikopter fortsätter att söka av stora områden, men arbetet med värmekamera försvåras av att det är så många frivilliga ute i terrängen. Medan strålkastarna vid Missing Peoples område började lysa upp eftermiddagsmörkret på eftermiddagen kom de första regndropparna.

Läs mer: Så söker man efter den försvunna pojken 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.