Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hundratals miljoner i skattemedel till svettkliniker

En kvinna får behandling för hyperhidros.
En kvinna får behandling för hyperhidros. Other: BSIP SA/Alamy

Kostnaderna för planerad vård utomlands har fyrdubblats under 2017.

Hittills i år har 286 miljoner skattekronor betalats ut – varav 80 procent gått till ett enda bolag, en svenskägd koncern, som behandlar svettningar. 

– För vår del kan det innebära att andra delar av vården behöver dra ner, säger Anders Åkesson (MP) – regionråd i region Skåne.

DN kan berätta att 226 miljoner skattekronor gått till svettbehandlingar på svenskägda kliniker i Danmark och Norge – bara i år. Summan har betalats av landstingen under 2017 för behandlingar som utförts 2014 och framåt. 

Det handlar om personer som lider av överdriven svettning, hyperhidros, en diagnos som man sedan 2014 kunnat söka vård för utomlands. Detta efter EU:s patientrörlighetsdirektiv. 

I början av året presenterade Sveriges radios Kaliber en granskning som visade att drygt 46 skattemiljoner gått till en dansk svettklinik under 2016.

DN:s granskning visar att kostnaden sedan dess har ökat dramatiskt. 

Drygt 9.000 utbetalningar för hidrosbehandlingar har gjorts i år – att jämföra med drygt 2.000 förra året. 2016 låg den sammanlagda kostnaden för planerad vård utomlands på drygt 70 miljoner kronor. Hittills i år är samma siffra 286 miljoner. 226 miljoner har gått till svettbehandlingar. Detta enligt Försäkringskassans siffror.

Den höga kostnaden är till stor del resultatet av en långdragen kamp mellan Försäkringskassan och svettklinikerna, där Försäkringskassan motsatt sig utbetalningarna, men där klinikerna överklagat och i många fall fått rätt. I ett mejl från Försäkringskassan till Socialdepartementet som DN tagit del av skriver man att ”det finns ett mycket stort behov av att se över lagen”. 

Detta bekräftar Ulrika Havossar, försäkringsdirektör på Försäkringskassan, som säger att kostnadsökningen framför allt handlar om en dom som kom för några år sedan.

– Den innebär att där vi tidigare avslagit eller delvis gett bifall nu, i och med domen, fått betala ut i efterhand. Detta går tre år tillbaka, säger hon. 

Det är svenskägda bolaget Hidros Holdings AB som driver svettklinikerna. Vården på utlandsklinikerna är enligt Försäkringskassan både mer omfattande och dyrare för landstingen – som står för notan för den planerade vården utomlands – än vården som landstingen själva ger i Sverige. I Sverige är exempelvis tablettbehandling det vanligaste för att behandla diagnosen, medan botoxbehandling är standard på klinikerna utomlands. Landstingen bekostar inte vård som ges på privata kliniker i Sverige, om den är mer omfattande än den som landstingen ge, medan Hidros Holdings AB:s kliniker marknadsför sin vård utomlands som kostnadsfri för patienten. 

Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, där kostnaden för svettbehandlingar utomlands hittills i år ligger på 108 miljoner kronor. 

– Det är inte rimligt att lägga 108 miljoner av skattebetalarnas pengar på vård som enligt vår hälso- och sjukvårdsförvaltning inte är medicinskt motiverad. Jag tycker att detta är en lucka i regelverket, säger hon. 

”Svettmottagningen” i Stockholm marknadsförs som ”kostnadsfri” och på sajten står det att ”Vid behandlingsbesök tillämpas följande taxa, men kostnadsfri behandling kan erbjudas vid vår systerklinik i Köpenhamn”. Det framgår också att kliniken i Danmark ger en mer omfattande behandling än den som ges i Sverige. 

– Jag tycker det är oetiskt att marknadsföra på det här sättet. Jag bedömer inte om det är lagligt eller ej, men jag tycker detta behöver stramas upp. Det är rätt osmakligt, säger Anna Starbrink. 

För Region Skånes del har kostnaden för planerad vård utomlands ökat från drygt 12 miljoner förra året till över 58 miljoner 2017. 52 miljoner har gällt svettbehandlingar. Enligt landstingets uppgifter kan en behandling på den danska svettkliniken kosta upp till 55.000 danska kronor. 

– Det kan innebära att andra delar av vården kan behöva dra ner. Det är en kostnad vi inte haft tidigare, säger Anders Åkesson (MP), regionråd i region Skåne.

Han berättar att vården patienterna får på kliniken i Danmark är mer omfattande än vad landstinget kommit fram till att man har rätt till. 

– Vi har fastställt vilken typ av svettbehanding man kan få i hand och armhåla. Men kliniken i Danmark har valt att behandla även andra typer av svettningar. Med det inte sagt att det inte är ett problem för patienterna.

I början av november kom en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Den gällde ett ärende från 2014, där domstolen slog fast att personen i fråga inte hade rätt till behandling vid den danska svettkliniken. 

– Domen har precis kommit och vi håller på att analysera hur den kommer att påverka. Vi vet inte, men den bör ge en begränsande påverkan på vilken behandling man kan få i andra länder och då påverkas ju även kostnaderna. Men det är oklart i vilken omfattning, säger Ulrika Havossar på Försäkringskassan.

Region Skåne har tidigare i år krävt att regeringen ska se över lagstiftningen gällande vård utomlands och Anders Åkesson säger att läget är akut.

– Enligt mig behöver varken riksdag eller regering fundera särskilt länge, säger han.

Johan Rosengren är en av två huvudägare i Hidros Holding AB. Han vill inte höras på telefon, men skriver i ett långt mejl till DN att han ser det som att bolaget står på patienternas sida och hjälper dem att få den vård de behöver och har rätt till. 

Rosengren hävdar att den vård som ges på klinikerna i Danmark och Norge är samma vård som landstingen tidigare gav och som de enligt Rosengren till stor del fortfarande – inofficiellt – ger. Enligt honom är dessutom vården som ges på deras kliniker billigare än landstingens behandlingar.

”Behandlingarna överensstämmer med internationell vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta har uttryckligen bekräftats av Försäkringskassan. Vården ges endast när behandlande läkare anses det medicinskt motiverat,” skriver Rosengren. 

Enligt honom står den senaste domen från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i uppenbar strid med EU-rätten. ”HFD bortser i alla delar från väldigt tydlig EU-praxis, EU-reglering och också svensk praxis och tydliga uttalanden från den svenska lagstiftaren om att ersättning inte kan begränsas till vad som ges i Sverige och än mindre till vad som ges i enskilda landsting.”

Hyperhidros

*Innebär överdriven svettning och den vanligaste orsaken till överdriven svettning är överaktiva svettkörtlar.

*Är till viss del ärftligt och finns hos ungefär en av 200 personer.
*Man svettas mer eller mindre i olika perioder. Oftast märker man av det redan som barn eller i puberteten.
*Det kan bli bättre med åren.

*Behandling: antiperspiranter och deodoranter, injektioner med botulinumtoxin, läkemedel, operation av svettkörtlar i armhålorna och jontofores

Källa: Vårdguiden

 

Hidros holding AB

Ägs av Johan Rosengren och Carl Swartling.
Driver samtliga hidroskliniker som Försäkringskassan betalat för planerad vård utomlands under 2017.
Omsättning: 2015: 84,5 miljoner kronor. 2016: 84,8 miljoner kronor.

Resultat: 2015: 29,4 miljoner kronor. 2016: - 1200 kronor.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.