Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hundratals miljoner till försvarets signalspaning

Försvarets radioanstalt har expanderat ­kraftigt de senaste åren. På fem år har statens anslag ökat med över 230 miljoner kronor, visar DN:s genomgång.

– Skillnaden är dramatisk, säger förre FRA-chefen Ingvar Åkesson.

Höstens avslöjanden om mass­övervakning har satt ljus på ländernas signalspaning. Sverige pekas ut som en av de viktigaste samarbetsländerna, av bland annat The Guardian.

För Dagens Nyheter bekräftar nu förre FRA-chefen Ingvar Åkesson att det har blivit mycket vanligare att underrättelsetjänster delar information med varandra och att Sverige har högt anseende internationellt.

– Terrorismen och de internationella operationerna har lett fram till ett internationellt samarbete som är djupare. Inte bara bilateralt utan även multilateralt, säger Ingvar Åkesson.

På vilket sätt har samarbetet blivit djupare?

– Det har blivit mer omfattande än vad det var när jag började.

Ingvar Åkesson avslutade sin tjänst som generaldirektör på FRA i somras. Då hade han haft arbetet i tio år.

Under samma tid har Försvarets radioanstalt vuxit kraftigt, visar DN:s genomgång. På fem år har statens anslag till myndigheten ökat med 39 procent i fasta priser.

I år budgeterade regeringen för 822 miljoner kronor, jämfört med 590 miljoner kronor år 2008, justerat för inflation.

Ökningen saknar troligen motstycke i svensk statsförvaltning. Få andra statliga myndigheter har fått en så kraftig ökning av sina anslag, enligt DN:s genomgång. Polisen, som har genomfört den största personalrekryteringen i modern tid, har under motsvarande period ökat sina anslag med 13 procent.

Enligt Ingvar Åkesson har tillskottet de senaste åren varit "dramatiskt". Ökningen beror bland annat på satsningar på ny teknik.

– Det gäller att hänga med i den tekniska utvecklingen. Det har statsmakterna tagit fasta på. FRA har fått ganska kraftiga tillskott för att inte bli marginaliserade.

FRA genomför nu en stor nyrekrytering. Enligt sin hemsida söker myndigheten bland annat "tele­komguru med erfarenhet av mobila system", "underrättelseanalytiker med skärpa", databasutvecklare och kryptologer. Men det exakta antalet anställda totalt är hemligt.

Tack vare satsningar på ny teknik har Sverige mycket gott anseende internationellt, enligt Ingvar Åkesson. Det har han märkt i kontakten med andra länder.

– Det kan verka lite skrytsamt men sanningen är att Sverige ligger mycket långt framme när det gäller signalspaning. Det har jag fått klart för mig i mina kontakter genom åren med andra länders underrättelseorganisationer Genom denna förmåga kan FRA kartlägga yttre hot mot Sverige och i övrigt ge ett bra stöd till vårt lands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, säger han.

Vad är det Sverige är så duktiga på jämfört med andra länder?

– Det handlar om teknisk signalspaning och kommunikationsspaning. Det är kompetens som egentligen byggdes upp redan under kriget.

Är den information som FRA kommer över intressant för andra länder?

– Det finns naturligtvis sådan information som FRA får tag på som är väldigt intressant för andra. Så är det.

De senaste månaderna har han följt rapporteringen kring avslöjandena ur de dokument som Edward Snowden har läckt. Han är kritisk till läckan som han menar kraftigt försvårar för underrättelsetjänster runt om i världen.

– Det finns risk att exempelvis terrorister resonerar om hur man kan komma undan och skydda sig. Ett mycket svårt arbete kommer att bli mycket svårare.

Så terrorister blir bättre på att kryptera?

— Ja, eller på att använda andra kommunikationssätt.

Journalisten Glenn Greenwald berättade nyligen för P1-programmet "Medierna" att det finns många uppgifter om svenska förhållanden i Edward Snowdens material. Information om FRA:s samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten FRA kommer att publiceras före jul, enligt Glenn Greenwald.

Vad skulle hända om känsliga ­dokument om FRA:s samarbete med andra länder skulle läcka?

– Det är naturligtvis inte bra, säger Ingvar Åkesson.

Har Sverige ett gott samarbete med NSA?

– Vi kommenterar inte vilka länder vi samarbetar med.

Om det nu skulle läcka dokument som har med FRA:s samarbete med NSA att göra. Vad skulle sådana dokument kunna innehålla?

– Det kan jag inte säga, även om jag visste det. När den dagen kommer får du prata med FRA:s ledning. Om den dagen kommer – vilket jag nog inte tror.

Hur har underrättelseverksamheten förändrats under dina tio år som FRA-chef?

– Den tekniska utvecklingen har gjort underrättelseverksamheten ännu mer tekniktung. Internets betydelse över hela världen har påverkat underrättelseverksamheten tekniskt och metodmässigt.

Fakta: Sverige är USA:s nyckelpartner

Dokument från Snowden pekar ut Sverige som en nyckelpartner till USA och Storbritannien när det gäller nätspionage.

Sveriges betydelse beror på två saker. Dels hög kompetens inom Försvarets radioanstalt (FRA) som utvecklats ända sedan kalla krigets dagar. Dels att Sverige förfogar över de undervattenskablar i Östersjön som transporterar stora mängder datatrafik till och från Ryssland och andra länder i österled. Som sam­arbetspartner har Sverige samma vikt som Israel.

Juridiskt utrymme för nätspionage

Den brittiske journalisten Duncan Campbell, som har insyn i materialet från Snowden, menar att den svenska FRA-lagen om signal­spaning i kablar kom till som en del i en gemensam svensk, amerikansk och brittisk ansträngning att skapa juridiskt utrymme för nätspionage. Den brittiska spionmyndigheten GCHQ var enligt interna dokument mycket nöjd när FRA-lagen klubbades och ansåg sig ha bidragit till att så skedde.

Dokument visar att Sverige har samarbetat med GCHQ om utveckling av teknik för massövervakning. Det handlar om metoder som används för att samla in och analysera data i bulk från stora fiberoptiska kablar.

Regeringen har legat lågt

Den svenska regeringen har legat lågt under proteststormen mot nätspionaget. Samarbete med andra länder förekommer men lyder under sekretess, är beskedet som givits. I övrigt hävdar regeringen att FRA:s verksamhet följer de lagar och kontroll­mekanismer som finns.

"Det finns en gummiparagraf"

Kritikerna menar dock att det finns en gummiparagraf som ger FRA möjlighet att samla och dela med sig av trafikdata utan tydliga begränsningar. Den synpunkten framfördes återigen i en rapport från EU-parlamentet häromdagen.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.