Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-protesterar-mot-planerad-naturgasterminal-i-goteborg/

Sverige

Hundratals protesterar mot planerad naturgasterminal i Göteborg

Bild 1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild 2 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hundratals aktivister har samlats i Göteborgs hamn för att delta i en otillåten protestaktion mot en planerad naturgasterminal. Syftet är att få uppmärksamhet och stoppa bygget.

– Vi har testat alla andra metoder, säger Sigrid Magnusdotter som är talesperson för gruppen ”Folk mot fossilgas”.

Aktivisterna tillbringade natten i ett tältläger i Färjenäsparken på Hisingen innan de satte i gång med protesterna på lördagsmorgonen. Nu blockerar de in- och utfarter till hamnen så att lastbilar inte kan passera. 

De flesta aktivisterna kommer från Sverige, men det finns även personer från länder som Irland, USA, Tyskland, Danmark och Finland på plats. Förhoppningen är att förhindra den planerade naturgasterminalen.

– Vi måste stoppa bygget av fossilgasinfrastruktur i Sverige. Det är inte rimligt att satsa på mer fossilbränslen i den klimatkris vi befinner oss i, säger Sigrid Magnusdotter.

Aktivisterna hävdar att de har försökt förhindra bygget på lagligt sätt genom att skriva insändare, demonstrera med tillstånd och prata med politiker – utan resultat. Därför har de medvetet underlåtit att ansöka om tillstånd för lördagens protest.

– Vi vill belysa frågan för att se till att det här inte händer. Civil olydnad är en väldigt effektiv metod för att få uppmärksamhet, säger Sigrid Magnusdotter och menar att ungefär 500 aktivister deltar i demonstrationen.

Polisen bedömer att 300–400 aktivister befinner sig vid hamnen. Vid lunchtid hade de stoppat fem–tio lastbilar, men det var samtidigt väldigt lugnt på platsen.

– Det är god ton, de lyssnar på vad vi säger, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Polisen har flera enheter på plats, men har valt att inte ingripa eftersom aktivisterna inte har inverkat tillräckligt mycket på hamnens verksamhet. 

Trots att aktivisterna inte har demonstrationstillstånd bryter de i nuläget inte mot någon lag, det sker först om de vägrar att flytta på sig efter tillsägelser från polis. Då kan de göra sig skyldiga till ohörsamhet mot ordningsmakten, vilket kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

– Just nu låter vi dem sitta där. Vi bedömer situationen minut för minut, det handlar lite om de ekonomiska värdena för hamnen. Vi har hela tiden en kommunikation med hamnen om hur mycket det här inverkar på deras verksamhet. 

Swedegas, som ligger bakom den planerade satsningen på naturgasanläggningen, säger att man inte är direkt drabbad av aktionen eftersom företaget är inne i en uppstartsfas och inte har några planerade aktiviteter på lördagen. I stället är det andra företags transporter som berörs. 

– Men vi har haft en dialog med hamnen redan innan och informerat andra aktörer om vad som var på gång, säger Peter Blomberg, chef för affärsutveckling vid Swedegas. 

Syftet med naturgasterminalen är att leverera bränsle till framför allt sjöfarten, men även till tunga vägtransporter och industrier. 

Vad säger du om aktivisternas kritik – att ni satsar på fossila bränslen mitt under en klimatkris?

– Vi är helt eniga om att man på sikt måste gå över till förnyelsebara alternativ som exempelvis biogas, men som läget är i dag är flytande gas det renaste alternativet man kan använda till fartygsbränsle. Det här är inget man kan ställa om över en natt, säger han. 

Blockaden är tänkt att pågå i tolv timmar, fram till klockan 21.30 på lördagen.

Läs mer: Göteborgs hamn kompenserar ekologiskt med nya plantor