Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hundratals romer i nytt register

I måndags avslöjade DN svenska polisens olagliga romska kartläggning av 4 029 personer, av vilka över tusen är barn.

Nu kan vi visa att polisen har ytterligare ett omfattande register över romer. 997 människor finns i detta andra register.

En av de registrerade är Soraya Post från Göteborg, människorättsaktivist och sakkunnig i Europarådet om romska frågor.

DN kan också berätta att Skånepolisen redan 1998 hade ett register över ”zigenare”.

Först förnekade Skånepolisen helt att myndigheten hade ett register över tusentals romer, inklusive över tusen barn.

– Det finns inget sådant register, sade presstalesmannen Lars Förstell tidigtpå måndagsmorgonen.

Sedan bekräftade polisen att registret fanns – men valde att kalla det en ”analysfil” istället. Myndigheten lade locket på och hade interna krismöten.

– Vi jobbar just nu på en beskrivning och förklaring till det här så man inte känner sig så illa till mods som man annars skulle göra, sade Lars Förstell till DN.

Klockan 15.30 hade polisen jobbat klart med det. Tre skånska polischefer sa att de ”kände starkt obehag” inför att så många barn registrerats. De förnekade all kännedom om registret och pekade ut de anställda vid kriminalunderrättelsetjänsten i Lund som ansvariga för kartläggningen.

När DN frågade om något tyder på att polisen har fler liknande register svarade Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen:

– Nej.

Rikspolischef Bengt Svenson sa:

– Jag tror och hoppas vid min gud att det här är det enda registret av den här karaktären.

Nu kan DN berätta att Skånepolisen har ytterligare ett stort register med totalt 997 personer, i alla åldrar och bosatta över hela landet. Förutom enstaka namn som även är registrerade i det stora ”Total”-registret som DN beskrev igår, så rör det sig om andra människor som registrerats. Den överväldigande majoriteten har romska namn.

Precis som ”Total” ligger register nummer två i den mapp i Skånepolisens datasystem som döpts till ”Kringresande”. 

Även i det andra registret är många av de kartlagda barn. 106 av dem är under tio år. De yngsta är två år.

Deras personnummer, adresser och släktband är noga bokförda. De äldsta registrerade föddes i slutet på 1800-talet eller början på 1900-talet och har hunnit dö. Till skillnad från ”Total”, som gjorts i det dyra och avancerade IBM-programmet Analyst’s Notebook (se faktaruta), är register nummer två gjort i datorprogrammet Excel.

Registret visar inte kriminalitet, utan är liksom ”Total” en kartläggning av släktband.

De skånska polischeferna sade vid presskonferensen på måndagen att massregistreringen av romer var kopplad till en brottsutredning om grov misshandel. De kunde inte svara på hur det gått med utredningen, om den lett till åtal eller lagts ned.

Länspolismästare Klas Johansson hade svårt att ge en bra förklaring till varför små barn och döda människor registreras i stor skala vid myndigheten. Han och hans polischefskollega Petra Stenkula förnekade bestämt att det skulle handla om registrering på etnisk grund.

– Jag vet inte varför de valt beteckningen ”Kringresande” på mappen. Det kan ju ge vissa associationer. Jag förutsätter att det rör sig om kringresande som begår brott, sade Petra Stenkula.

Det finns en lång tradition inom den svenska polisen att sortera och registrera romer. I en annan artikel på detta uppslag berättar polisen Jeanette Larsson om de lådor av foton på misstänkta märkta ”Z” eller ”Zigenare” som fanns i Malmö på 1990-talet.

För Sydsvenskan medgav polisen i Skåne 1998 att de hade ett register över ”zigenare”, som man uttryckte sig på den tiden. 

– Det är inte officiellt, utan fungerar som ett arbetsredskap, sade en kriminalinspektör om det romska registret till Sydsvenskan då, 1998.

Kriminalinspektören som registrerade romer har avlidit sedan dess. Han ingick i en grupp utredare som ägnade sig åt vad som kallades ”zigensk brottslighet”. Den nu avlidne kriminalinspektören berättade för Sydsvenskan att han och hans kolleger även förde statistik över andra grupper som ansågs ”brottsbenägna”.

– De är zigenare, jugoslaver, polacker och araber, sade kriminalinspektören som även för Sydsvenskan hävdade att ”alla zigenare känner varandra oavsett nationalitet”.

57-åriga Soraya Post från Göteborg är en internationellt erkänd expert på frågor som rör mänskliga rättigheter, och anställd som människorättsstrateg av Västra Götalandsregionen.

Tårarna kommer när DN berättar för Soraya Post att hon är en av de 997 personerna som registrerats i det andra registret.

– Jag är född här. Det är mitt land, det här. Jag är helt ostraffad och har till och med föreläst för polisen om mänskliga rättigheter! Det som polisen har gjort är ovärdigt ett demokratiskt samhälle, säger Soraya Post.

Hon påminner om att Sverige och många andra länder fördömt Italiens Silvio Berlusconi och Frankrikes Nicolas Sarkozy för deras brutala särbehandling av romer.

– Nu kan man inte skylla på Sarkozy eller Berlusconi eller Ungern längre. Det här är inte ”där borta” – det är här. En svensk myndighet som ska ge medborgarna trygghet har registrerat oss!

Soraya Post tänker anmäla den svenska polisen för att de har registrerat henne.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.