Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 00:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-samlade-i-manifestation-pa-mollevangstorget/

Sverige

Hundratals samlades i ny manifestation mot polisvåldet

Ett hundratal demonstranter hade slutit upp på Möllevångstorget i Malmö för att manifestera mot polisvåld.
Ett hundratal demonstranter hade slutit upp på Möllevångstorget i Malmö för att manifestera mot polisvåld. Foto: Anders Hansson

MALMÖ. På tisdagseftermiddagen samlades omkring femhundra personer på Möllevångstorget i Malmö i en ny manifestation i solidaritet med Black lives matter-rörelsen.

Förra torsdagen samlades drygt tusen personer på Ribersborgsstranden i Malmö för att hedra minnet av 46-årige George Floyd som dödades i samband med ett polisingripande i USA för två veckor sedan. På tisdagseftermiddagen arrangerades en ny manifestation, den här gången på Möllevångstorget i centrala Malmö.

Manifestationen saknade tillstånd, eftersom någon ansökan inte hade inkommit till polisen från någon av arrangörerna.

– Arrangören kan i och med det ha gjort sig skyldig till brott mot ordningslagen. Men det påverkar inte deltagarna i övrigt. Yttrandefriheten är grundlagsskyddad, och från polisens sida är vi inte intresserade av att tända några gnistor i folksamlingen, sade polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford en bit in i arrangemanget.

På Facebook kallades sammankomsten för en ”tyst blixtaktion”. På Möllevångstorgets kullerstenar hade arrangörerna ritat vita kryss för att deltagarna skulle kunna placera ut sig på behörigt avstånd från varandra.

Manifestationen inleddes med att deltagarna på lyfte sina plakat mot himlen på klockslaget fem. Enligt polisens uppskattning handlade det om cirka femhundra personer.

–Vem som helst kan ju se att här är fler än femtio personer. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det vi har att förhålla oss till, samtidigt som vi inte ska göra några inskränkningar i yttrandefriheten, det är de spåren vi har att förhålla oss till nu, säger Ewa-Gun Westford.

En av talarna på manifestationen var Betlehem Isaak.

–Vi är här för att uppmärksamma att våra medmänniskor mördas och misshandlas av poliser. Det känns fint att se så många människor samlas och stötta Black lives matter-rörelsen, säger hon.

Hur ser du på att församlingsförbudet på femtio personer överskrids?

–Det är en intressant fråga. 30 meter åt höger härifrån sitter det människor på barer och pubar och dricker öl och vin. Det är fullpackat för det är en solig härlig dag – men dem ifrågasätter man inte, de kan sitta där och njuta. Men när vi står upp för en viktig sak som drabbar människors vardag och liv, då blir vi ifrågasatta. Det det tycker jag är konstigt.

En annan av deltagarna var Ursula Mwanza från Lund.

–Jag växte upp i Sydafrika, det var apartheid och mycket rasism. Det känns extremt viktigt att få komma hit och stötta och skapa ökad medvetenhet i de här frågorna.

Hon säger att hon blev förkrossad när hon hörde talas om George Floyds död för ett par veckor sedan.

–Man hör så mycket om hur illa svarta män och kvinnor behandlas i USA. Men det händer även här i Europas, och det måste uppmärksammas. Vi har fått nog nu.

Vid klockan halv sex började polisen uppmana deltagarna att lämna platsen och strax efter det började folksamlingen skingras.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt