Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-stormade-idrottsevenemang/

Sverige

Raketer mot polis när hundratals stormade ungdomsmatch

Hundratals ungdomar stormade på måndagskvällen en ungdomscup i fotboll i Örebro. Poliser som kallades till platsen besköts med fyrverkerier.

– Vi försökte avhysa dem så gott det gick, då blev vi överösta av fyrverkerier, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Det var mot slutet av en fotbollsmatch under en ungdomscup i Idrottshuset i centrala Örebro som hundratals personer stormade planen. Matchen blåstes av men ordningsvakter på plats lyckades inte på egen hand utrymma lokalen utan larmade polisen. 

Ett tiotal patruller motade ut ungdomarna från idrottshallen, men ute på gatan uppstod tumult.

– Vi försökte avhysa dem så gott det gick, då blev vi överösta av fyrverkerier, berättade Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen. 

Strax efter klockan 21 hade ungdomarna skingrats men enligt Lars Hedelin finns det en risk att oroligheterna förflyttas till andra platser i närområdet.

– Det handlade mest om att fösa bort de här ungdomarna, men under kvällen har det varit oroligt på flera platser och vi får se om det fortsätter.

Det var länge oroligt utanför Idrottshuset och polisen tvingades tillkalla förstärkningar.

– Jag kan inte säga hur många patruller vi hade på plats, men vi har väldigt många patruller där nu, vi kallar in folk från hela regionen, säger Lars Hedelin.

Oroligheterna i området har under kvällen inte varit begränsade till Idrottshuset. Strax före klockan 19 ryckte polisen ut till en snabbmatsrestaurang i närheten där ungdomar ska ha skjutit raketer och kastat smällare mot kunder och personal. 

Det är oklart om de två händelserna är relaterade, men Lars Hedelin beskriver hur fyrverkerier förekommit i ett flertal anmälningar under dagen.

– Vi har flera olika ställen där patruller blivit påkastade av smällare, säger han.

Vid midnatt hade situationen lugnat ned sig. Ingen person hade då gripits eller skadats allvarligt. Polisen visste då ännu inte varför ungdomarna hade stormat planen och börjat angripa polisen.