Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 22:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-terrangbrander-orsakas-av-tag-men-fler-detektorer-drojer/

SVERIGE

Hundratals terrängbränder orsakas av tåg – men fler detektorer dröjer

Rök över rälsen utanför Molkom 2018 efter att ett tåg slagit upp gnistor från rälsen. Branden blev startskottet för en sommar som stod i eldens tecken.
Foto: Börge Nilsson

Tåg orsakade 237 bränder i skog och mark under sommarhalvåret 2018, enligt en genomgång som myndigheten MSB har gjort för DN. De allra flesta berodde på gnistor från bromsar.

Trafikverket har detektorer som kan varna lokförare för tjuvbromsande hjul. Men först om två år kan nya detektorer installeras, trots regeringsuppdrag om att minimera bränder orsakade av tåg efter fjolårets bränder.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.