Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hur-kunde-coronasmittan-spridas-pa-goteborgs-aldreboenden/

SVERIGE

Det nya coronaviruset sprider sig på Göteborgs äldreboenden

Smittskyddet i Västra Götalandsregionen har skickat ut en enkät med frågor om smittspridning till samtliga äldreboenden. Förhoppningen är att få en tydlig bild av vad som förhindrat eller bidragit till smittspridning, enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Coronasmittan har nått 29 av 54 av Göteborgs kommunala äldreboenden. Nu har smittskyddet i Västra Götalandsregionen påbörjat en utredning av hur det gått till.

– Det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att skydda de äldre, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

I början av april meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att Sveriges största bekymmer var att smittan tagit sig in på landets äldreboenden. I samband med uttalandet sa socialminister Lena Hallengren (S) till DN att smittspridningen kan bero på att anhöriga besökt äldreboenden, att personal varit smittad eller att skyddsutrustning saknats.

Under torsdagen meddelade stadsledningskontoret i Göteborgs Stad att minst ett fall av corona konstaterats på 29 av totalt 54 kommunala äldreboenden. Smittskyddet i Västra Götalandsregionen har nu inlett en undersökning av hur smittspridningen gått till. Samtliga äldreboenden har mottagit en enkät, som smittskyddet hoppas ska bidra till en tydligare bild av vilka faktorer som förhindrar och vilka som bidragit till smittspridning på boendena.

Enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har man sedan tidigare varit i kontakt med ett stort antal äldreboenden för att utbyta information om smittspridningen. Personal på olika boenden har olika teorier om hur smittan kommit in, säger han.

– Vi har fått till oss att det förekommit att personal varit sjuk men jobbat ändå. I vissa fall har anhöriga varit där, trots besöksförbudet. I många fall vet man inte, säger han.

I Region Stockholm visade siffror den 22 april att 75 procent av alla äldreboenden haft minst ett fall av konstaterad coronasmitta. Thomas Wahlberg säger att han förstår oron bland äldre och deras anhöriga runtom i landet.

– Jag skulle vilja säga till den som är orolig att jag tycker att de gör ett jättejobb ute i kommunerna. Jag har inte på något sätt skäl att tro att man inte skulle få en bra omvårdnad, säger han.

Smittskyddsläkaren har inte fått några uppgifter från boendena om att äldre flyttat på grund av rädsla för coronasmittan.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att det är viktigt att de som bor på äldreboenden träffar så få personer som möjligt.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I början av april genomfördes covid-19-tester och en kartläggning av symtom på personal på ett äldreboende i Göteborgsregionen, vilket GP tidigare rapporterat om. Resultatet visade, enligt ett debattinlägg i Läkartidningen, att 23 av de 57 personer som planerat att arbeta samma dag hade symtom som kunde tyda på covid-19-smitta. 4 av 57 testade positivt för viruset.

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström kan det finnas olika skäl till att personer med symtom går till jobbet.

– Det kan handla om lojalitet med arbetsgivaren eller om ens ekonomiska situation. Vi behöver se över hur vi vårdar gamla och sjuka. Det här är något vi får lära oss mer av när pandemin är över, säger hon.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt