Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Husfärg provocerar i Mjölby

Foto: SVT

Bernth Uhno i Skänninge måste måla om sitt hus enligt kommunpolitikerna i Mjölby.

– Färgsättningen är inte svensk, säger Anders Steen, ordförande i byggnadsnämnden, till SVT.

Villan, som går i en rödgul nyans, har upprört byggnadsnämnden som i ett enhälligt beslut slagit fast att huset måste målas om. Anledningen till detta hänvisas till plan- och bygglagen där det står att ”en byggnad ska ha en god färgverkan.”

– Vi har i uppgift att hålla en policy om likartad färgsättning, säger byggnadsnämndens vice ordförande Kent Kärrlander till DN.

Vad tycker du om ordförande Anders Steens ordval, ”inte svensk”?

– Det får väl han stå för. Beslutet har inte fattats på de grunderna. Det var väl något han bara spontant sa, men det är inget jag står bakom, säger Kent Kärrlander.

Bernth Uhno kommer att överklaga beslutet som byggnadsnämnden tagit.

– Om man tittar i naturen så är det ju ingenting som är monokromt, enfärgat. Tittar man till exempel på himlen så är den ljusare nedåt och blir mörkare blå uppåt. Jag tycker nästan att det är självklart att det borde finnas på hus också. Vi tycker att det här är vackert, säger Bernth Uhno till SVT.

Enligt byggnadsnämndens vice ordförande står Bernth Uhnos hus väl synligt och när det målades om förra året fick kommunen samtal från boende som hade synpunkter på färgen.

– Vi har haft folk som ringt och klagat, då får vi göra något åt det. Vi får ju även ta obehagliga beslut ibland, säger Kent Kärrlander.

Bernth Uhno har till sommaren på sig att måla om huset i en färg som passar de boende och kommunpolitikerna i Mjölby bättre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.