Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hushållen dåliga på att skydda sig mot brand

Ett kvarglömt ljus kan få förödande konsekvenser. Bilden är från en brandförsvarsövning där en fullt utvecklad brand uppstår på tre minuter.
Ett kvarglömt ljus kan få förödande konsekvenser. Bilden är från en brandförsvarsövning där en fullt utvecklad brand uppstår på tre minuter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet bostadsbränder i Sverige som orsakas av levande ljus fyrdubblas i december. Ändå är vårt brandskydd bristfälligt. Hälften av alla hem saknar brandsläckare, enligt en ny undersökning.

– Det är ett ganska dåligt betyg. Alla hushåll borde ha en brandsläckare, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Varje år inträffar omkring 6 000 bostadsbränder, och på vintern sker allra flest. Siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att ungefär 40 procent av alla bostadsbränder som orsakas av levande ljus inträffar i december. I genomsnitt inträffar 18 ljusbränder, men i december stiger de till 78. Dessutom leder vår glömska och vårt slarv till att levande ljus blir den näst vanligaste orsaken till bostadsbränder i juletider.

Enligt undersökningen som företaget Firephant/Housegard har låtit göra bland drygt tusen svenskar är brand det vi är mest rädda för ska inträffa i hemmet. Trots det är vårt brandskydd ganska dåligt – bara hälften av hushållen har en brandsläckare.

Minst vanligt är det i storstäderna och bland dem som bor i lägenhet. Där saknar 70 procent en brandsläckare. En fjärdedel uppgav också att de är osäkra på hur den ska hanteras. Däremot hade 79 procent en brandvarnare, medan bara 14 procent ägde en brandfilt.

Varför är vi så dåliga på att skydda oss?

– Man räknar inte med att det ska börja brinna hemma hos en själv och man vill inte lägga några pengar på brandsäkerhet, säger Hans Andersson.

Men en brandvarnare som larmar vid rökutveckling och eldsvåda tillsammans med en brandsläckare är en relativt billig livförsäkring, menar Hans Andersson.

– De två, tre första minuterna är avgörande när man upptäcker en brand och då är en brandsläckare jätteeffektiv. Sedan är branden för stor, säger han.

Bästa tipset inför advent är att se över elslingor så att de inte är skadade och ger upphov till kortslutning, att kontrollera brandvarnaren och vara försiktig med levande ljus.

Förebyggande åtgärder

• Håll levande ljus under uppsikt och ta en extra runda innan du går hemifrån.

• Kontrollera att brandvarnaren fungerar en gång per månad.

• Skaffa en pulverbrandsläckare på 6 kilo (kostar 500–6 000 kronor).

• Rengör spisfläkten från fett regelbundet.

• Täck inte över tekniska apparater med dukar eller bygg in dem i bokhyllan.

• Kontrollera att sladdar och kablar inte är trasiga.

Tänk på att...

Bostadsinnehavaren är ansvarig för att ha ett brandskydd, men det finns inget lagstadgat krav på en viss utrustning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.