Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-16 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hustru-till-man-med-flera-fruar-far-bostadsbidrag-som-ensamstaende/

Sverige

Hustru till man med flera fruar får bostadsbidrag – som ensamstående

Kvinnan är gift men sökte bostadsbidrag som ensamstående eftersom hennes man bor på en annan adress, med en annan hustru. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen tagit ställning till reglerna kring bostadsbidrag för polygama äktenskap, rapporterar Dagens Juridik.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu tagit ställning till hur reglerna om bostadsbidrag ska tillämpas för makar i ett polygamt äktenskap.

Det aktuella fallet handlar om en man som har flera fruar, men som inte bor med samtliga. Kvinnan som ansökte om bostadsbidrag var inte folkbokförd på samma adress som mannen hon var gift med. Mannen var istället folkbokförd tillsammans med sin andra hustru på en annan adress och fick bostadsbidrag för den bostaden. Kvinnan ansökte därför som ensamstående. 

Högsta Förvaltningsrätten slår fast att kvinnan ska beviljas bostadsbidrag som ensamstående, men att makens inkomst ska räknas in vid beräkningen av bidragets storlek.

I Högsta Förvaltningsdomstolens dom står att personer som är gifta med varandra anses bo tillsammans och ska alltså gemensamt ansöka om bostadsbidrag. Bidraget beräknas utifrån båda parternas inkomster, medan bidraget för den som är ensamstående beräknas utifrån den sökandens egna inkomster.

Reglerna om bostadsbidrag utgår från att den som söker antingen är ensamstående eller ”make/sambo”, och att man inte heller kan vara make/sambo med mer än en person.

Eftersom mannen i det aktuella fallet inte samtidigt kunde anses vara make till den i målet aktuella kvinnan och få bostadsbidrag även för den bostad som ansökan gällde ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att kvinnan vid tillämpningen av reglerna om bostadsbidrag skulle betraktas som ensamstående.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt