Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Huvudvittnets berättelse vid Kalamarsmordet ifrågasätts i rätten

Huset i Kalamark där bröderna hittades.
Huset i Kalamark där bröderna hittades. Other: Sofia Runarsdotter

Huvudvittnet Nils berättelse kring mordet i Kalamark 2004 ifrågasätts till en del av ett annat vittne. ”Han visste mer än han sa och min känsla var att han använde mig för att skaffa alibi.”

Bertil, som DN kallat personen, greps dagar efter mordet som misstänkt men släpptes kort därpå.

Han hade haft affärer med de två bröderna i Kalamark, inte helt legitima som han själv kallar dem, och var därför intressant i utredningen.

På fredagen vittnade Bertil i hovrätten.

Där berättade han om samtalen med Nils, om hur Nils fått information och en kommande stöt mot de två bröderna i Kalamark. Han redogjorde i stora drag för vad han sagt förut.

En omständighet är dock att Bertil inte har några förstahandsuppgifter. Han har inte haft några kontakter med morddömde Kaj Linna, varken just före eller just efter mordet. Däremot har han haft kontakt med huvudvittnet Nils, och det var detta förhöret handlade om.

Rätten fick då fram delvis nya uppgifter.

Bland annat säger han att Nils, som i telefon var uppriven och nästan panikslagen dagarna innan mordet, undvikit att berätta om viktiga delar av Nils samtal med Linna.

Ett exempel är ”avvärjningsresan”, där Nils ska ha försökt övertala Linna att inte göra inbrott hos bröderna. Den resan är en avgörande del i både domar och resningsbeslutet. Trots att Nils pratade i timmar med Bertil nämnde han det aldrig. Enligt Bertil har Nils också mörkat hur mycket kontakt han hade med Linna. Dessutom, när Bertil själv ville tala Linna tillrätta, avstyrde Nils det. Nils ville inte att Bertil skulle kontakta Kaj Linna.

– Nils visste mer än han sa. Min känsla är att Nils pratade så mycket med mig eftersom han visste något och behövde ett alibi, säger Bertil.

– Jag försökte fråga varför Nils inte berättade allt men det har han aldrig förklarat, säger Bertil.

Försvarare Thomas Magnusson var fåordig men konstaterade:

– Bertil stärker inte huvudvittnet Nils vittnesmål.

Mordrättegången är ett omtag av en tidigare hovrättsförhandling. Efter att nya uppgifter tillkommit begärde och fick livstidsdömde Kaj Linna resning i december 2016. Målet gick därför tillbaka till hovrätten.

Rättegången pågår maj månad ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.