Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

I dag kan världen enas om att klimatet ändrats

I dag kan delegaterna vid klimatpanelen IPCC:s möte i Köpenhamn förhoppningsvis enas om det sista ordet i sammanfattningen av läget för klimatet.

– Betydelsen av det arbete som ligger framför oss kan inte överskattas, sa ordförande Rajendra Pachauri när klimatpanelen IPCC:s möte inleddes på Tivoli congress center i Köpenhamn i måndags.

Sedan dess har de 350 delegaterna från fler än 120 av världens länder gått igenom och diskuterat och godkänt vartenda ord i en 30 sidor lång rapport om klimatförändringarna, hur de påverkar oss och naturen och vad som krävs för att hejda dem.

Tre viktiga budskap i rapporten är att klimatförändringarna redan har fått synliga effekter i hela världen, att det finns en tydlig gräns för hur mycket koldioxid vi har råd att släppa ut, och att det fortfarande finns möjlighet att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

– Vi måste i grunden förändra våra utsläpp. IPCC:s rapport ger oss en karta över den väg vi måste gå för att lyckas, säger Paul Watkinson, ledare för Frankrikes förhandlingsdelegation.

Rapporten är en sammanfattning för beslutsfattare. Syftet är alltså att översätta och sammanfatta forskarnas samlade kunskaper om läget för klimatet till ett språk som politiker och allmänheten kan förstå. Eftersom alla de deltagande länderna godkänner varenda formulering blir det till slut ett dokument som alla har kommit överens om och som därför kan användas som ­underlag i klimatförhandlingar.

Men naturligtvis tar en sådan process tid.

– Vi har hunnit en bra bit på ­vägen. Men även tiden har hunnit en bra bit på vägen, sa Lars Bärring från SMHI, ledare för den svenska delegationen, på eftermiddagen ­ i går.

Ambitionen har hela tiden varit att undvika nattpass. Men risken är ändå stor att det var först i dag, fredag, som arbetet blev färdigt.

Fakta.IPPC:s femte klimatrapport

Rapporten som godkändes i Köpenhamn på torsdagen är en sammanfattning för beslutsfattare.

I dag ska en längre rapport godkännas. Den är i sin tur en sammanställning av tre delrapporter: Delrapport 1: Den vetenskapliga grunden, godkändes i Stockholm i september 2013. Delrapport 2: Effekter, anpassning och sårbarhet, godkändes i Yokohama i Japan i mars i år. Delrapport 3: Åtgärder för att bromsa klimatförändringarna, godkändes i Berlin i Tyskland i april.

IPCC:s tidigare klimatrapporter kom år 1990, 1995, 2001 och 2007.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.