Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/i-dag-skjuts-jessica-meir-upp-i-rymden/

Sverige

Nu är Jessica Meir framme vid ISS

01:14. Här lyfter svenskamerikanskan Jessica Meir i kurs mot den internationella rymdstationen.

På onsdagen fick Sverige sin andra astronaut i rymden. 13 år efter det att Christer Fuglesang gjorde sin första rymdfärd följer svensk-amerikanskan Jessica Meir i hans fotspår för ett sex månaders uppdrag på den internationella rymdstationen ISS.

– Ganska overkligt att vara här, men vi mår jättebra, säger Meir i Nasas direktsändning.

TT Text

Uppskjutningen från Bajkonour i Kazakstan gick utan problem och efter en sex timmar lång resa upp till den internationella rymdstationen lyckades Sojuzkapseln att docka med ISS klockan 21.42 då rymdstationen befann sig över Chile.

I Nasas direktsändning fick Meir och de andra frågor från åskådarna nere på Bajkonur-basen.

– Det är svårt att förstå att vi är här! Det har faktiskt känts väldigt mycket som att vara i simulatorn – tills det rör på sig, och man ser utsikten, sa Meir.

Med sig har Jessica Meir den ryske kosmonauten Oleg Skripotjka, med två rymdresor bakom sig, och astronauten Hazza Ali al-Mansoori, från Förenade arabemiraten, som liksom Jessica Meir gör sin premiärtur.

Jessica Meir: Få förunnat att få göra en rymdfärd

Under färden upp mot omloppsbana utsattas de tre ombord för en kraft av tre gånger sin normala vikt sedan den 49 meter höga Sojuzraketen lämnat marken klockan 15.58 svensk tid. 

– Allt fungerar som det ska och vi mår jättebra, sa Oleg Skripotjka till markkontrollen fyra minuter in i färden.

Jessica Meir kommer att stanna på ISS i ett halvår och under den första tiden får hon också sällskap av ytterligare sex astronauter som redan befinner sig där. Den 3 oktober återvänder tre av dem, bland annat Hazza Ali al-Mansoori, och den 2 november får Jessica Meir fira att ISS varit bemannad varje dag sedan år 2000.

Bild 1 av 3 Hazza Al Mansouri, Oleg Skripochka och Jessica Meir.
Foto: Maxim Shipenkov/AP
Bild 2 av 3 Jessica Meir innan uppskjutningen.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP
Bild 3 av 3
Foto: Dmitri Lovetsky/AP

39-åriga Jessica Meir är uppväxt i lilla Caribou i Maine, ett samhälle med 8.000 invånare som kan stoltsera med att vara USA:s nordöstligaste stad, med sin israeliske pappa och mamma från Västerås och sina fyra syskon, tre systrar och bror varav två är födda i Sverige.

Äldsta systern är numera advokat, den andra byggnadsingenjör, den tredje grundskolelärare och brodern civilingenjör.

Jessica Meir är svensk och amerikansk medborgare och biträdande professor vid Harvard Medical School och hon har under många år arbetat med att studera djur som lever under extrema förhållanden. Bland annat kejsarpingviner på Sydpolen.

– Jag tyckte mycket om att vara ute i naturen, det gav mig viktiga perspektiv och jag fick mina impulser därifrån. Och stjärnhimlen var fantastisk! När jag var fem år sa jag till min lärare i skolan att jag vill bli astronaut och åka till månen, berättade Jessica Meir för DN när hon besökte Sverige i december 2016.

Under sin tid ombord på ISS kommer Jessica Meir och hennes kollegor att utföra flera hundra experiment inom biologi, bioteknik, fysik och sådana direkt kopplade till jorden.

I flera år har hon förberett sig på resan till ISS. Och kanske får hon också göra en rymdpromenad, något hon har tränat för:

– Det är inte lätt att förstå att den dröm jag haft sedan femårsåldern är på väg att besannas men som allt annat så har detta blivit en vana, ett jobb, men då och då tar jag ett steg tillbaka och tänker: Wow! Hur blev jag en astronaut? Nu är det jag som har den blå dräkten på mig, sa hon vid intervjun 2016.

– Att komma till ”ISS” blir den coolaste grejen man kan vara med om.

Fast inte lika coolt som att åka till månen.

– Nej, det är något som jag verkligen skulle vilja göra.