Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/i-dag-vacks-atalet-i-knutby/

Sverige

Åtal väckt mot tre personer i Knutby

Åklagaren Liselott Herschend på onsdagens pressträff. Foto: Lisa Mattisson

Åklagaren väckte på onsdagen åtal mot tre ledande personer i före detta Knutby-församlingen. 

De misstänks för misshandel och sexuellt utnyttjande – en av de tilltalade ska ha bitit och stuckit en gaffel i handen på en person.

Rätta artikel

Åtalet omfattar en rad anklagelser mot tre ledande medlemmar i Knutby filadelfiaförsamling, som lades ned 2018.

En 53-årig person misstänks för misshandel av sex personer. Bland annat ska hen ha bitit en person i ansiktet, sparkat personen i magen, dunkat huvudet mot en vägg och stuckit en gaffel i handen. Den tilltalade ska även ha slagit en annan person i huvudet med en hårborste och i ansiktet med en flugsmälla. Hen ska också ha hoppat och stampat på en person.

En annan av de tilltalade, en 45-åring, misstänks för misshandel och olaga tvång. Hen ska ha slagit en person i ansiktet, tryckt ned personen mot marken och tvingat den att krypa en sträcka på minst tio meter. 

Den tredje personen, en 49-åring, är misstänkt för sexuellt utnyttjande av en minderårig person i beroendeställning. 

En av de misstänkta erkänner gärningen bakom det hen åtalats för, men vill att rätten ska pröva saken. De andra två nekar till brott.

Brotten ska ha begåtts mellan sommaren 2014 och hösten 2016, men åklagaren påpekar att många förhörda har uppgett att våld förekommit i sådan omfattning och på liknande sätt vid många tillfällen att det är svårt att urskilja enstaka tillfällen. 

”Målsägandena har beskrivit att de utsatts för våld i församlingen under en lång tid. De har därför, på samma sätt som en person som utsätts för grov fridskränkning, haft mycket svårt att minnas specifika tillfällen då de utsatts för våld, eftersom tillfällena liknar varandra”, skriver åklagare Liselott Herschend i åtalet.

De tillfällen som åtalats är sådana som ”sticker ut”.

Åklagaren skriver att det rådde en ”bestraffande våldskultur” i delar av församlingen 2013–2016 ” där våld och religion använts som maktmedel”.

Bevisningen består av förhörsuppgifter från vittnen.

– Det var en del av kulturen att man inte fick ta bilder eller dokumentera det som hände, säger Liselott Herschend vid en presskonferens.

Advokat Leif Erickson företräder en kvinna som 53-åringen ska ha misshandlat vid många tillfällen. Han säger att vissa delar inte har gått att åtala – bland annat grund av att hennes klient gått med på flera fall av straff och förnedring. 

– Hon har exempelvis tvingats sova i en vindsvåning hos en granne i flera månader utan att få träffa sina barn eller man. Hon och andra har också tvingats sova i skogen i vindskydd för att de inte böjt sig för 53-åringen tillräckligt mycket, säger Leif Erickson.

Andreas Hahn som försvarar 53-åringen skriver i ett mejl till DN att hans klient ”kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar [klienten] djupt i dag och är beredd att ta sin del av ansvaret för det. [Klienten] vill dock understryka att hen upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hen aldrig haft något uppsåt att göra någon illa”.

Advokat Elisabet Massi Fritz företräder fyra målsäganden varav tre omfattas av dagens åtal. Hon skriver till DN att ”äntligen kom åtalet som mina klienter har väntat på”.

”Åtalet visar på grymhet, hänsynslöshet. Mina klienter har hjärntvättats, manipulerats och bestraffats såväl fysiskt som psykiskt. De [tilltalade] har också använt religionen som verktyg för att lyckas med gärningarna.”

Boende i Knutby: Som att riva upp gamla sår

Uppländska Knutby hamnade i fokus för drygt 15 år sedan, i samband med det så kallade Knutby-fallet. En kvinna sköts ihjäl och en granne skottskadades svårt en natt i januari 2004.

Den mördade kvinnans make, församlingspastor vars tidigare fru dött av oklara skäl fem år tidigare, dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Familjens barnflicka, som haft en relation med pastorn och utförde skjutningarna, dömdes till rättspsykiatrisk vård och skrevs ut 2011. 

Läs mer: Knutby tio år efter dramat – DN besökte orten vintern 2013