Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 08:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/i-ludvika-rekryterar-nazisterna-barn-pa-skolgarden/

SVERIGE

I Ludvika rekryterar nazisterna barn på skolgården

Två rektorer med överfallsskydd. En pappa som bjöd in nazisterna. En mamma som inte vågar berätta att hennes mormor satt i koncentrationsläger.

Den 1 maj har NMR fått tillstånd att demonstrera i Ludvika. Här rekryterar nazisterna nya medlemmar på skolgården.

– Det är en så otroligt stark, mörk makt som håller på att nästla sig in i det här samhället, säger rektorn Göran Törnqvist.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen har gjort högstadieskolan Lorensberga till ett slagträ i sin propaganda. De uppmanar elever att ”ta tillbaka” skolan från barn med utländsk bakgrund.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 9 Lorensbergaskolans rektor Göran Törnqvist säger att kolleger och anställda i Ludvika kommun är rädda för att stöta sig med nazisterna.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 9 Rektorn försöker övertala eleverna att följa med in när nazisterna står vid skolgården.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 9 På skolgården hamnade rektorerna Göran Törnqvist och Madelene Goldmann öga mot öga med aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen. Nazisterna publicerade senare en film från sin demonstration och rektorerna var tvungna att ta hjälp av kommunens säkerhetsavdelning.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 9 Enligt rektorerna Göran Törnqvist och Madelene Goldmann finns det elever på deras skola som riskerar att radikaliseras av nazisterna. ”De omvänder huvudet på osäkra ungdomar. Läget är allvarligt”, säger Göran Törnqvist.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 6 av 9 Johan Hagberg sträckte ut en hand till Nordiska motståndsrörelsen när flera av dem flyttade in i hans by Sunnansjö. Han tror att det skyddade byn, men ångrar sig ändå.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 7 av 9 Under intervjun på Lorensbergaskolan sätter någon upp ny nazistpropaganda ute på skolgården.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 8 av 9 Vid busshållplatsen, precis på gränsen till skolans område, stod NMR:s aktivister och försökte locka elever till rörelsen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 9 av 9 I Ludvika kommun bor en stor del av NMR:s ledning. Gruppen beskrivs som den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige, Säpo säger att de har förmåga att begå terrorattentat.
Foto: Magnus Hallgren