Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/i-pandemins-spar-studenten-som-inte-blev-av/

08:23. Sista terminen på gymnasiet skulle bli den ”bästa tiden i deras liv”. Klass Na17C såg fram emot studentskivor och firanden. Så kom coronakrisen.
Sverige

I pandemins spår: Studenten som inte blev av

Sista terminen på gymnasiet skulle bli den ”bästa tiden i deras liv”. Klass Na17C på Blackebergs gymnasium såg fram emot hur slutprov och betygshets skulle varvas med studentskivor och firanden.

Så kom coronakrisen. Svenska gymnasieskolor övergick till distansundervisning. Och Skolverket ser det som i stort sett omöjligt att anordna traditionella firanden.

– Offrar vi elevernas hälsa, utbildning och välmående? undrar läraren Kerstin Francke.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 15 Emil Svevar provar studentmössan. Han har låtit skägget växa ut sedan han började plugga hemifrån.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 15 Elisabeth Yohannes Getahun tar en paus och en promenad vid lägenheten i Bredäng.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 15 Sista terminen på gymnasiet skulle bli ”den bästa i deras liv”. Men nu är klass NA17C hemma och pluggar på distans.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 15 Klasskompisarna Maja Oyahon Lanqvist, Sofia af Ekentam och Hanna Petersson provar sina studentmössor över videochatt med Elisabeth Yohannes Getahun.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 15 En ensam elev har kommit för att hämta några böcker och bestämt sig för att sitta kvar en stund och plugga fysik.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 15 ”Det är skönt att jag får ha en del av mitt liv kvar”, säger Tove Tisell som fortfarande kan träna konståkning på eftermiddagarna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 15 Emil Svevar skriver fysikprov. Det är första dagen han är tillbaka i skolan på över en månad.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 15 Emil Svevars studentmössa ligger i en kartong i hans rum. Nu vet han inte om han kommer få användning av den.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 15 Kalle Larsen ställer som vanligt upp sin dator på katedern längst fram i klassrummet. Skillnaden är att han inte har några elever med sig.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 15 I ljushallen som binder ihop skolan brukar det vara fullt av elever. Nu går läraren Kalle Larsen igenom den tomma skolbyggnaden för att gå till lärarrummet.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 15 Slutprov i fysik, och eleverna får som undantag komma tillbaka till skolan och träffa varandra. Med stora säkerhetsavstånd mellan stolarna.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 15 Arbetslagsmöte på distans. Många av lärarna jobbar också hemifrån och har lektioner via internet.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 15 Kalle Larsen stretchar tillsammans med sina elever över Google Meet.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 14 av 15 ”Man saknar skolan för första gången. Man saknar skolan, eleverna, lärarna”, säger Shamoun Gergi, Han siktar på att studera på KTH till hösten. Men nu har de öppna hus han planerat att gå på ställt in. Shamoun Gergi säger att han är försiktig och försöker ta sitt ansvar. Han är mest hemma med familjen och försöker hitta på nya fritidsaktiviteter. Men han är inte rädd, säger han.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 15 av 15 Kalle Larsen i den folktomma ljushallen. På Blackebergs gymnasium går vanligtvis 1.300 elever. Nu är skolan tom på ungdomar.
Foto: Alexander Mahmoud