Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/icke-godkanda-lakemedel-for-bipolara-far-lov-att-saljas/

Sverige

Icke-godkända läkemedel för bipolära får lov att säljas

Foto: Gorm Kallestad/TT

Det är brist på Lithionit, det enda godkända litiumläkemedlet i Sverige, som används vid behandling av patienter med bipolär sjukdom. 

Därför har Läkemedelsverket beviljat undantagstillstånd av försäljning av ett läkemedel som i dagsläget inte är godkänt, rapporterar Ekot.

I början av juli restnoterades läkemedlet Lithionit hos den svenska leverantören. För att bemöta bristen har Läkemedelsverket nu beslutat att försäljningen av läkemedel som inte är godkända beviljas fram till 30 augusti. Det gäller litiumläkemedel som används vid behandling av patienter med bipolär sjukdom 

– Vi försöker underlätta administrationen så att patienter i behov av ersättning för det godkända läkemedlet kan få den snabbare och med mindre administration för vård och apotek, säger Maria Jafner, farmaceut och utredare vid Läkemedelsverket till Ekot. 

Läs mer: Livsviktigt läkemedel för bipolära snart tillbaka 

Leveransen av det godkända läkemedlet har återupptagits, men för att säkerställa att patienter inte behöver göra uppehåll i sin medicinering, något som kan vara riskfyllt, har därför försäljningen av det icke-godkända läkemedlet beviljats.   

Att bristen har uppstått har fått kritik, bland annat från Simone Gynnemo som är förbundsordförande för riksförbundet Balans som stöttar personer med bipolär sjukdom. 

– Jag känner mig besviken. Jag tycker det är jäkligt dåligt planerat. Det är ingen godkänd ersättningsprodukt som man säger sig vilja ge licens för, säger hon till Ekot.

– Konsekvenserna är att många kanske inte tar sina mediciner som de ska. Det kan vara så att man tycker det blir för stora övergångsproblem mellan den ena och den andra medicinen.

Omkring 60.000 personer behandlas med läkemedlet Lithionit i Sverige. Under 2018 hämtade 24.000 svenskar ut litium åtminstone en gång.

Läs mer: EU vill förbättra information om läkemedelsbrister