Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Id-kontroller av resenärer från Danmark slopas i sommar

Resenärer slipper id-kontroller ombord på tåg från Danmark under några veckor i sommar.
Resenärer slipper id-kontroller ombord på tåg från Danmark under några veckor i sommar. Other: John Alexander Sahlin/TT

Id-kontrollerna av resenärer från Danmark slopas under minst två veckor i sommar. Orsaken är en teknikalitet i beslutsprocessen. Nu förbereder sig gränspolisen på att kalla in extra personal om det kommer många migranter.

Regeringens beslut om id-kontroller på bussar, tåg och färjor från Danmark till Sverige trädde ikraft den 4 januari och gäller i max sex månader. Därefter sker ett automatiskt uppehåll i två veckor innan beslut om nya kontroller kan träda i kraft. Det innebär att transportörernas skyldighet att kontrollera resenärernas id-handlingar upphör att gälla från och med den 4 juli.

Gränspolisen förbereder sig på att fler migranter kan komma att ta sig till Sverige under den aktuella tvåveckorsperioden. I dagsläget är det svårt att bedöma hur många fler som kan tänkas komma.

– Der finns så många olika parametrar som påverkar migrationen i Europa. Samtidigt som vi införde id-kontroll mot Danmark införde Danmark gränskontroll mot Tyskland. Om danskarna tar bort gränskontrollerna finns det ganska stor risk för en kraftig ökning av antalet migranter, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, till DN.

Gränspolisen kommer att ha extra beredskap för att kraftigt kunna förstärka gränskontrollen i Skåne om det skulle behövas.

– Det här inträffar när vår personal har semester. Vi kommer att se till att ha tillräckligt mycket personal för att ta hand om de som kommer.

I praktiken får gränspolisens ta över transportörernas arbete med att kontrollera id-handlingar.

– Syftet är att vi ska veta vilka människor som söker asyl, eftersom Migrationsverket behöver uppgifterna för beslutsprocessen.

Migrationsverket har ännu ingen färdig plan för hur myndigheten ska hantera ett ökat antal migranter.

– Vi förbereder oss hela tiden för olika scenarier. Under våren pågår ett beredskapsarbete på Migrationsverket och det är i nuläget svårt att ge exempel på specifika arbetsåtgärder, säger Charlotte Jacobsson informatör på Migrationsverket till SVT Nyheter Väst.

Id-kontrollerna på färjorna från Tyskland påverkas inte, eftersom de sker med stöd av fartygssäkerhetsförordningen och inte har begränsad giltighetstid.

Transportbolagens id-kontroller av resenärer från Danmark har införts med stöd av Lag om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet samt Förordningen om vissa identitetskontroller vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller inre säkerheten i landet, uppger regeringskansliet till SVT Nyheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.