Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Id-kontroller mitt i jultrafiken

Foto: Anders Hansson

Mitt i julruschen kommer id-kontrollerna på Öresundstågen att införas och ansvaret för kontrollerna läggs på transportörerna. ”Vi är väl medvetna om att det kan bli stora störningar”, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

På ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagsmorgonen klubbades ett lagförslag som ska göra det möjligt att införa id-kontroller på tåg och bussar till Sverige samt att i akuta lägen stänga Öresundsbron.

Om riksdagen som planerat godkänner lagen nästa vecka kommer id-kontroller på tåg och bussar som passerar Öresundsbron att införas den 21 december – mitt i julruschen.

Trafikbolagen i Skåne och Danmark tittar just nu på hur id-kontrollerna ska lösas. Planen är att kontrollerna ska genomföras på Kastrup där alla passagerare framöver måste byta tåg. Operatörerna varnar för cirka en timmes extra restid.

– Vi är väl medvetna om att det kan bli stora störningar i trafiken. Samtidigt har vi en situation i Sverige som är så ansträngd att vi behöver vidta drastiska åtgärder för att få kontroll på situationen, säger Anna Johansson.

Vi behöver vidta drastiska åtgärder för att få kontroll på situationen.

I upp till ett halvår kan id-kontrollerna bestå, enligt lagförslaget. Om regeringen anses att kontrollerna behövs längre kan de dock återinföras efter en paus på två veckor.

Syftet med id-kontrollerna är glasklart: att minska antalet asylsökande som söker sig till Sverige. En stor del av de asylsökande som söker sig till Sverige, i synnerhet från Afghanistan, saknar id-handlingar. I regeringskansliet finns en utbredd irritation mot Danmarks agerande under flyktingkrisen och det finns en förhoppning om att åtgärderna ska tvinga Danmark att införa gränskontroller mot Tyskland, vilket sannolikt skulle innebära ett minskat tryck mot Sverige.

Anna Johansson förnekar dock att det är syftet.

– Hade alla länder i EU tagit sitt ansvar hade det här inte varit ett problem. Vi har tagit ett orimligt stort ansvar i EU-familjen och nu hoppas vi att andra tar vid, säger Anna Johansson.

Förslagen är mycket kontroversiella, i synnerhet hos Miljöpartiet. Ledande företrädare för partiet har sagt att även om reglerna stramas åt så ska asylrätten värnas. I lagrådsremissen framgår dock att förslagen kan leda till att "möjligheten för personer att ta sig till Sverige för att söka asyl begränsas".

EU får bevaka Greklands gränser

Foto: AP

Regeringen i Aten accepterar EU-hjälp med att bevaka landets gränser och därmed kan Grekland vara kvar i Schengensamarbetet.

Ett laddat möte med EU:s inrikes- och justitieministrar inleddes på fredag förmiddag.

På bordet ligger en lång rad förslag som dels handlar om flyktingkrisen, dels om hur EU ska reagera för att möta terrorhotet.

– Tiden rinner iväg. Vi har haft allt för många möten, nu är det dags för beslut, deklarerade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på väg in till förhandlingarna.

En av de känsliga frågorna gäller den växande kritiken mot Grekland som inte anses sköta kontrollen av landets, och hela EU:s, yttre gräns.

Ett kontroversiellt förslag är att Grekland ska utestängas från det passfria Schengensamarbetet om landet inte accepterar hjälp från EU:s gränsbyrå Frontex.

Tidigare har regeringen i Aten sagt nej, men inför dagens möte har Grekland meddelat att landet accepterar en insats från Frontex.

– Med Greklands besked har vi kommit ett litet steg bort från ett sammanbrott för Schengen, sade Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) inför dagens förhandlingar.

Däremot verkar det inte bli en uppgörelse om EU:s nya register för flygpassagerare, kallat PNR, Passenger name record.

Sverige och alla övriga EU-länder vill ha ett sådant register eftersom PNR anses kunna underlätta polisens och säkerhetstjänsternas arbeta med att upptäcka och avvärja terrorhot.

Men EU-parlamentet har bromsat och trots intensiva förhandlingar mellan rådet, kommissionen och parlamentet de senaste dagarna har parterna ännu inte kommit överens.

Sveriges inrikesminister hoppas ändå att fortsatta samtal under fredagen ska leda till resultat.

– Jag tror att vi kommer att få ett beslut om PNR här idag. PNR är ett viktigt redskap i kampen mot terrorismen, kommenterade Anders Ygeman tidigare i dag.

Fakta. Asylsökande ska ges snabbspår

Flyktingar med utbildning inom hälso- och sjukvård ska ges ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Snabbspåret innebär bland annat yrkesanpassad svenskundervisning och en snabbare valideringsprocess. Parterna är med på uppgörelsen och kommer bland annat att bidra med praktikplatser och handledare.

Av de som i dag finns i etableringssystemet är det ungefär 1.000 personer som har med sig utbildningar i vårdyrken från sina hemländer. Den största gruppen är läkare.

Asylsökande tände eld på sig själv

En asylsökande man tände eld på sig själv efter ett besök på Migrationsverket i Solna i onsdags. Elden släcktes och mannen klarade sig utan allvarliga skador.

Men hot om självmord och självskadebeteende ökar. Hittills i år har Migrationsverket registrerat fler än 200 sådana incidenter. Läs mer

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.