Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Idealutseendet omöjligt att uppnå”

– Risken finns att man fastnar i tankar kring att man inte duger som man är. Det säger psykologen Ata Ghaderi, som skrivit boken ”Lev med din kropp, om acceptans och självkänsla”.

Ata Ghaderi träffar ofta patienter som av olika anledning inte är nöjda med sitt utseende. För en del, där missnöjet gått så långt att de isolerat sig, kan någon form av estetisk operation vara avgörande för att de ska komma i gång med sitt liv.

– De tar steget att aktivera sig och kanske träffar en partner. Då kan det trots allt fylla en funktion.

Men generellt menar Ata Ghaderi att olika former av estetiska ingrepp, som botoxbehandlingar, skapar ett fokus kring utseendet som i långa loppet är negativt.

– Man går ifrån att acceptera sig själv som man är till att försöka passa in i bilden av ett idealutseende.

– Det idealet är oftast omöjligt att uppnå, det kräver att man i stort sett alltid är ung, glad, att kroppen har rätt attribut och att huden ser ut på ett visst sätt. Det blir ohållbart.

– Om jag i stället accepterar mig själv, så lever jag fullt ut.
Någon sa: ”Ärligt talat, hur många skulle tacka nej om de fick det gratis?”

– Jag skulle göra det (skratt). En klient sa till mig: Du Ata har ganska stor näsa, har du inte tänkt på en operation? Jo, det gjorde jag när jag var 14, 15 år. Men sedan tog livet över. Och mina vänner är vana vid att jag ser ut så här.

Många säger att ingreppen ökar deras självkänsla?

– Ja, på sätt och vis, kortsiktigt, om behandlingen lyckas. Det vore dumt att förneka att en operation kan göra att en människa närmar sig de här idealen. Men den känslan varar ofta ganska kort tid, sedan börjar man fundera på nästa sak som kan åtgärdas.

Ata Ghaderi menar att utvecklingen inom skönhetsindustrin på sikt kan leda till en lägre tolerans i samhället.

– Det finns inga ursäkter, du kan träna, banta, operera dig. Har du rynkor så bryr du dig inte om ditt utseende.

Vad tycker du? Diskutera!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.