Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Idrottsföräldrar pressar ofta barnen

Ont i magen och svårt att sova. Så känner vart femte idrottande barn när föräldrarna pressar dem för hårt i stället för att stödja dem, visar ny forskning.

– Att bara ett barn känner så är ett för mycket, säger Karlstadsforskaren Christian Augustsson till Värmlands Folkblad.

Han har intervjuat 600 barn. 19 procent av dem hade upplevt obehag i samband med föräldrarnas engagemang för deras idrottande.

– Det är ett känt fenomen som funnits länge och det handlar om föräldrar som tappar barnperspektivet och utsätter sina idrottande barn för negativ press i stället för att visa sitt stöd, säger Christian Augustsson.

Tendensen att föräldrar går över gränsen i idrottssammanhang har ökat enligt Christian Augustsson, som ser ett samband med exponeringen av idrottsstjärnor i medier.

Idrottsrörelsen har svårt att komma åt föräldrar som beter sig illa mot sina barn även utanför idrotten, enligt Christian Augustsson och i så fall är det något för de sociala myndigheter att hantera. Men han konstaterar också att det inte är ovanligt med föräldrar som på ett betydligt mildare sätt går över gränsen i samband med barnens idrott.

Mest utsatta är barn som utövar dyra eller tidskrävande sporter som golf, tennis, ridning eller simning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.