Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ifrågasatt artikel om telepati

Nio professorer på Lunds universitet rasar mot professorskollegan Etzel Cardenas påstående att det finns belägg för att tankeöverföring — telepati — är möjligt. Eller snarare mot att han oemotsagd får säga det i universitetets egen tidning Lum.

Professorerna pekar i en artikel i Svenska Dagbladet på att så gott som hela forskarvärlden betraktar parapsykologi som pseudovetenskap, isolerad från det övriga forskarsamhället.

Mexikanen Etzel Cardena tillträdde 2005 en nyinrättad professur i Lund med inriktning på parapsykologi, den hittills enda i världen.

Hans kolleger vänder sig dock inte mot honom, utan mot tidningen som, enligt dem, okritiskt har återgett hans sensationella slutsats att tankeöverföring kan ha skett mellan personer försatta i hypnos.

Enligt kritikerna överensstämmer Cardenas rätt begränsade statistiska resultat på det hela taget med det slumpmässigt förväntade och bevisar ingenting.

– Vi reagerar hårt mot att Lum återger något så ovetenskapligt, säger kemiprofessorn Sven Lidin.

Maria Lindh, redaktör och ansvarig utgivare på Lum, försvarar tidningen med att den ska spegla den forskning och annan verksamhet som faktiskt pågår på universitetet.

– Det är inte vår uppgift att granska och ifrågasätta forskarnas metoder, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.