Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ifrågasatt forskare förlorar ­bidrag

Vetenskapsrådet drar in forskningsbidragen till kirurgen Paolo Macchiarini vid Karolinska institutet efter att han opererat människor utan etiskt tillstånd.

Han utreds också för forskningsfusk av KI och av åklagare för grovt vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada.

Alla utbetalningar från Veten­skaps­rådet, VR, till forskningsprojektet ”Utveckling av odlad naturlig och bioartificell matstrupe” avbryts med omedelbar verkan, meddelade myndigheten på måndagen. Anledningen är att projektets ledare, den kände kirurgen Paolo Macchiarini, har opererat in konstgjorda luftstrupar i tre patienter utan etiskt tillstånd.

– Vi ser mycket allvarligt på detta och måste agera. Personen har brutit mot våra villkor för att ta emot bidrag. Då ser jag det som vår plikt att avbryta, säger VR:s generaldirektör Sven Stafström.

Paolo Macchiarini är gästforskare vid Karolinska institutet, KI, och operationerna fick mycket uppmärksamhet i hela världen. Luftstruparna var tillverkade av ett plastmaterial och bestrukna med stamceller från patienternas egen benmärg.

Processen var mycket snabbare än att använda organ från en död donator, då en luftstrupe kan behöva renas i månader innan den transplanteras.

Enligt Sven Stafström är det mycket ovanligt att myndigheten stoppar forskningsbidrag

– Det har aldrig skett tidigare under min tid som generaldirektör, säger han.

Operationerna utfördes 2011 och 2012 på Karolinska universitetssjukhuset. Den första patienten avled av komplikationer efter två och ett halvt år, den andra några månader efter operationen. Den tredje patienten lever men är beroende av intensivvård.

Läkemedelsverket har polis­anmält att operationerna utfördes utan tillstånd för avancerad terapi. Enligt Vetenskapsrådet har åklagare också inlett en förundersökning om två fall av grovt vållande till annans död och ett fall av grovt vållande till kroppsskada.

Redan i höstas anmälde fyra forskare på KI Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Bengt Gerdin, professor på institutionen för ­kirurgiska vetenskaper på Uppsala universitet, fick i uppdrag att granska fallet av KI:s rektor Anders Hamsten.

– Utredningen gällde oredlighet i forskning, eller som min mamma sa: man får inte ljuga. När man läser en forskningsrapport förväntar man sig en korrekt sanning. Men rapporterna stämmer inte med det som står i patienternas journaler. Paolo Macchiarini missleder läsaren, säger Bengt Gerdin.

Framför allt är det beskrivningen av den första patienten som skiljer sig. Komplikationer som tillkom ­efter operationen har inte 
tagits med i de vetenskapliga artiklarna.

Paolo Macchiarini och hans med­arbetare ska svara på Bengt Gerdins rapport senast den 24 juni. Därefter ska rektor Anders Hamsten fatta beslut om hur KI ska agera.

DN har sökt Karolinska institutet och Paolo Macchiarini.

Bakgrund.

En 36-årig eritrean som studerar på Island får en konstgjord luftstrupe i juni 2011. Resultatet ­publiceras i tidskriften The Lancet. Under 2013 blev patienten sämre. 
Han avlider i januari 2014.

I november 2011 opereras en 30-årig amerikan, som avlider i mars 2012.

En 26-årig turkisk kvinna opereras i augusti 2012. Hon är fortfarande beroende av intensivvård.

Hösten 2014 anmäler fyra forskare Paolo ­Macchiarini för forskningsfusk.

I november 2014 får professor Bengt Gerdin 
i uppdrag att utreda fallet.

13 maj 2015 överlämnar han sin rapport till KI.

Senast 30 juni ska rektor KI:s rektor Anders Hamsten fatta beslut i frågan.

Källa: KI

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.