Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ikeamördare överklagar dom

Den 36-åring som dömts till livstids fängelse för knivmord på en mamma och hennes vuxne son på Ikea i Västerås i somras överklagar till Högsta domstolen (HD), rapporterar Svenska Dagbladet.

Mannen förnekar att han hade för avsikt att döda och vill i stället dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Det är samma argument som mannen åberopade vid överklagandet till hovrätten. Svea hovrätt fastställde dock Västmanlands tingsrätts dom på livstids fängelse och utvisning.

Bakgrunden till dådet ska ha varit att 36-åringen, i juli i fjol, fått avslag på sin ansökan om asyl i Sverige. Den 10 augusti besökte han Migrationsverket för ett så kallat avresesamtal. Senare samma dag knivhögg han en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son till döds. Han skadade även sig själv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.