Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Illegal jakt ny marknad för kriminella ligor

Foto: AP

Efterfrågan på viltkött har skapat en ny marknad för kriminella ligor. Utrustade med mörkersikte åker de runt i bil och skjuter djur i de svenska skogarna.

– Den här organiserade formen av illegal jakt har inte funnits tidigare. Men det är en lukrativ marknad och risken att åka fast är liten, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Hittills har den illegala jakten främst förekommit i Mälardalen och Skåne. Även om det fortfarande handlar om ett fåtal fall anser Svenska Jägareförbundet att det är en ökande och oroande tendens.

– Det handlar bara om avlivning och har inget med jakt att göra. Ligorna kör runt på nätterna med mörkerriktmedel som man ser i amerikanska filmer och riktar in sig på större gårdar där det finns mycket djur som går att skjuta av på kort tid, säger Daniel Ligné.

Drivkraften bakom brottsligheten är att efterfrågan på viltkött har fått ett rejält uppsving de senaste åren på grund av ekotrenden, och att man ska äta klimatsmart. Men även hästköttskandalen har påverkat. Effekten har blivit att priserna på viltkött har rakat i höjden.

– Vi behöver jaga mycket mer än vad vi gör i dag för att kunna möta efterfrågan. Men jägare har inte som tradition att skjuta av mer än vad man själv äter upp, säger Daniel Ligné.

Det svartslaktade köttet består vanligtvis av hjortdjur. Enligt Daniel Ligné säljs det sedan på blocket eller till oseriösa restaurangägare.

Tjuvskyttet är både svårt att upptäcka och att utreda, bara ett fåtal personer har dömts hittills.

I Skåne håller polisen på att nysta upp ett fall en dansk man är misstänkt för grovt jaktbrott. Mannen ska ha kommit från Danmark i bil och gjort nattliga jakter på vildsvin, rådjur, dovhjort och kronhjort i Skåne innan han åkte hem igen. Chefsåklagare Pehr Ola Pehrsson vill på grund av förundersökningssekretess inte uttala sig om fallet men anser att bevisningen är stark.

Ett annat fall uppdagades förra året när en polispatrull såg fyra män vid en väg utanför Tystberga i Sörmland som olovligen hade skjutit en kronhjort från sin bil.

För att komma åt problemet med de kriminella ligorna har vissa markägare gått ihop och patrullerar skogarna motsvarande den bevakning medlemmar på båtklubbar har.

– Det finns lokalt där man har hittat slaktplatser och skjutna djur, säger Daniel Ligné.

En annan fara med den illegala jakten är att viltkött som bär på smitta, till exempel trikiner, kommer ut på marknaden som kan ge såväl jägarkåren som köttet dåligt rykte.

– För oss i jägarkåren handlar det om att man ska rapportera till polisen om man ser något misstänkt, säger Daniel Ligné.

Jaktbrott ökar

Förra året anmäldes 952 jaktbrott i hela landet vilket är en ökning med 30 procent sedan 2012. Den största ökningen står Östergötlands län för med 170 procent, medan Blekinge minskar med 69 procent.

Ökningen beror främst på oanmälda viltolyckor, sedan 2010 är man skyldig att polisanmäla om man kör på ett djur, och illegal jakt.

Grovt jaktbrott kan ge mellan sex månader och fyra års fängelse. Det finns igen ökning av antalet fällande domar.

Källa: Siren, Brå, Svenska Jägareförbundet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.