Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ilska och irritation när id-kontrollerna infördes

00:49. Strax före midnatt natten till måndagen genomfördes de första id-kontrollerna på Kastrup i Danmark. Många resenärer blev irriterade när deras id-handlingar fotograferades.

Securitasvakter i gula västar fotograferade alla passagerares id-kort eller pass med mobiltelefoner när id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige infördes vid midnatt, natten mot måndagen. ”Det är fruktansvärt integritetskränkande”, säger Gina Vaagseth som var en av de första resenärer som kontrollerades.

Tåget mot Malmö och Lund som avgick från spår 1 på Kastrup klockan 00.06 på måndagen var det första tåg som omfattades av den nya id-kontrollen som beslutats av den svenska riksdagen.

Redan före midnatt inleddes kontrollen av alla passagerare. Det statliga järnvägsbolaget DSB har, trots att det inte tydligt framgår av några svenska föreskrifter, valt att fotografera alla passagerares id-handlingar och lagra dem i en månad.

Den teknik som används visade sig vara mobiltelefoner som används av vakterna från det privata bolaget som fotograferar och skickar in bilderna till en server där de lagras.

– Det kändes verkligen inte bra att en Securitasvakt tar bild av min legitimation. Jag reagerade mycket starkare än jag trodde att jag skulle göra, säger Gina Vaagseth som var en av de första resenärerna som tvingades kliva av ett tåg och gå över till en annan perrong där alla tåg till Sverige i fortsättningen avgår ifrån.

Läs mer: 150 vakter ska stoppa flyktingar utan id-handlingar

En svensk kvinna som ville vara anonym när DN träffade henne var nära att missa tåget.

– Det här är rena Hitlerfasonerna. Det är nog kränkande att få sitt id avfotograferat, men det är ännu värre för människorna som är på flykt och inte tillåts att resa, säger hon.

Id-kontrollen tog längre tid än vad representanter för pendlarna trott, vilket ökar oron för att köer och långa väntetider kan uppstå redan under måndagen, trots att den är en mellandag.

– Jag är bekymrad för hela infrastrukturen mellan Sverige och Danmark. Första månaden kanske pendlarna kan klara det, men sedan tror jag allt fler kommer att leta efter bostad på samma plats som man arbetar. Det går stick i stäv med hela tanken med Öresundsregionen, säger Michael Randropp, talesman för pendlarklubben kystbanen.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.