Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/imam-som-tagits-i-forvar-av-sapo-utvisas/

Sverige

Imamer som tagits i förvar av Säpo utvisas

Foto: Magnus Hallgren

Tre av de sex män som är förvarstagna av Säkerhetspolisen för att de anses ha bidragit till radikalisering ska utvisas, bekräftar Migrationsverket till DN.

Beslutet gäller bland annat en imam från Umeå och fattades av Migrationsverket under tisdagen. Även Gävleimamen Abo Raad samt hans vuxne son ska utvisas.

Samma dag som beslutet ska ha fattats gick Säkerhetspolisen ut med ett pressmeddelande där myndigheten uppgav att arbetet mot extremism har intensifierats. Under våren har Säpo gripit sex män som satts i Migrationsverkets förvar. Säpo anser att männen under en längre tid och i stor utsträckning har bidragit till våldsbejakande islamistisk radikalisering och utgör en säkerhetsrisk för Sverige. 

– Vi har sedan 2017 påpekat att extremistmiljöerna har vuxit och åtgärderna som vi har riktat mot de här individerna är för att bryta tillväxt och begränsa handlingsutrymme i den extremistiska miljön, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen. 

De sex männen, varav fem har direkta kopplingar till Gävle, är verksamma inom olika moskéer. En av dem är den kontroversielle imamen Abo Raad vid Gävle moské som tillsammans med sin son sitter i förvar sedan april. Abo Raad har bland annat uppmärksammats för extrema uttalanden och hyllade bland annat IS offensiv i norra Irak i ett inlägg på Facebook 2014.

Säpo vill utvisa männen för att skydda Sverige, men det är Migrationsverket som fattar beslutet. Migrationsverket bekräftar till DN att tre av männen, bland annat en imam från Umeå med släktband till Gävleimamen Abo Raad, nu har fått ett utvisningsbeslut. Även Abo Raad själv samt hans 34-åriga son ska utvisas efter beslut från Migrationsverket. 

När det gäller de två sistnämnda fattades beslut på tisdagen den 11 juni. Utvisningsbeslut för imamen från Umeå fattades den 10 juni. 

Sverige utvisar inte människor som riskerar dödsstraff eller tortyr i sitt hemland. Därför är det inte säkert att det går att utvisa de terrorstämplade imamerna. Vid så kallat verkställighetshinder kan Säkerhetspolisen fortsätta att hålla en person under uppsikt, säger Fredrik Hallström.

– Då kan polisen hålla en person under uppsikt med till exempel anmälningsplikt. Men det innebär också att om det för närvarande inte går att verkställa utvisningen kan det gå att göra senare om läget förändras i respektive land.

Finns det verkställighetshinder bland de sex männen?

– Det är det som Migrationsverket utreder och som kommer att ligga till grund för beslutet man fattar.

Fredrik Hallström påpekar att utvisning bara är en av många olika åtgärder som man gör i arbetet mot extremism. 

Enligt Säpo har antalet individer inom de våldsbejakande extremistmiljöerna gått från hundratals till tusentals de senaste åren. Även om ökningen inte är akut utgör den ett hot på såväl kort som lång sikt. 

– Men här är det det långsiktiga hotet som vi tittar på. När de här miljöerna blir mer eller mindre legitima i samhället och det finns risk att verksamheten blir institutionaliserad så utgör den ett hot på sikt. Det gör att vi måste begränsa den och agera tillsammans med andra myndigheter.

– I grunden är det åtgärder mot ett fåtal individer som har haft tongivande roller i extremistmiljön. Det viktigaste är att vi tydliggör att den här verksamheten inte kan bedrivas, säger Fredrik Hallström. 

Är det fler förvarstagningar på gång?

– Nej. 

Abo Raad kommer från Irak och har bott i Sverige i 23 år. Han och hans 34-åriga son har uppehållstillstånd, men båda har nekats medborgarskap. 

Läs mer: Niklas Orrenius: Säpos offensiv mot radikal islamism är inget krig mot muslimer