Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Importen av billigt kött ökar

Billig kyckling och fisk föds upp trångt i bland annat Sydostasien. För att öka lönsamheten får de uppemot 30 olika antibiotika i fodret.

EU-länderna är små när det gäller köttproduktion globalt. Jättarna är USA, Sydamerika, Sydostasien med bland annat Thailand. Någon statistik för användningen av antibiotika till djur finns inte för de länderna.

– Där produceras billigt kött med hjälp av tillväxtbefrämjande antibiotika. Även om den skiljer sig något är den av samma typ som vi använder på människor och den utvecklar samma typ av resistens, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Uppfödningen av gödkalv i bland annat Holland och Tyskland är en av EU:s värstingar när det gäller antibiotika.

För att köttet ska bli ljust får djuren foder som innehåller begränsat med järn så att de blir anemiska, får blodbrist.

– När man dessutom föser ihop unga kalvar från olika håll blir det många smittor och då går det åt väldigt mycket antibiotika, säger Björn Bengtsson, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Kyckling och viss fisk brukar rekommenderas som klimatsmart mat. I Sverige får kyckling nästan ingen antibiotika och detsamma gäller fiskodlingar i bland annat Norge som i stället använder vaccin. Men i många länder, bland annat i Sydostasien, är kyckling, gris och fisk riktiga antibiotikavärstingar.

– Man blandar 25–30 olika typer av antibiotika till en ”cocktail” och ger den i fodret. Då kan man föda upp fisk som Pangasius i ett dike, säger Björn Olsen.

I Sverige äter vi alltmer kött, och importen av kött har ökat stadigt de senaste åren. 1999 importerades drygt elva miljoner kilo fågelkött, förra året var importen drygt 82 miljoner kilo.

– När vi importerar kött gör vi att mer och mer antibiotika används. Tänker man på sina barn borde man fråga var kycklingen i ceasarsalladen kommer ifrån när man köper den på stan, säger Björn Olsen.

Förbjöds all antibiotika till djur samt om försäljningen av antibiotika reglerades hårdare skulle man kunna få ordning på problemet, tror Björn Olsen.

– Det är djupt sjukt att kött kan vara billigare än grönsaker. Djur är högre i näringskedjan och då måste kött vara dyrare, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.