Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Inbrott i husbil kan straffas hårdare

På onsdag inleds rättegången mot två män som misstänks för ett "vägpiratdåd" i juli med en videofilmande polis som vittne. För första gången använder åklagaren rubriceringen "försök till grov stöld" i samband med bilinbrott.

- Lagstiftningen har ändrats så att inte bara permanenthus utan också fritidshus ses som boende och så att inbrott klassas som grov stöld. Det öppnar för att se bilar där folk ligger och sover på samma sätt, säger vice chefsåklagare Sune Johansson.

Grovt brott kan ge betydligt hårdare straff, upp till två år, i stället för upp till sex månaders fängelse.

Stöldkupper mot turister som ligger och sover i bilar och husvagnar vid rastplatser har åter ökat och misstanken att offren ofta sövs med gas har stärkts. Trots stor uppmärksamhet har nästan inga vägpirater åkt fast. Rättegången i Uddevalla på onsdag gäller bara ett tillslag som dessutom misslyckades.

I det här fallet sov en familj, man, hustru och sexårig dotter, i en skåpbil på en rastplats i Håby i norra Bohuslän. En bil körde in på rastplatsen, två män gick fram mot skåpbilen och en av dem bröt upp höger framdörr. På polisens video ser man hur männen sedan plötsligt springer mot sin egen bil och ger sig i väg.

Kvinnan i skåpbilen säger att hon vaknade av att ljuset tändes i förarhytten eller av ljudet då låset bröts upp, och ropade till. Det var sannolikt det som fick männen att ta till flykten.

Männen själva har givit en rad olika versioner till sitt handlande, men till slut kommit fram till att de hade stannat för att kissa och att de, när det hörde ljudet, kom att tänka på att de läst om vägpirater och beslutat sig att det var bäst att fly.

Det innebar att familjen fick behålla mobiltelefonen som låg på laddning, synlig genom vindrutan, och plånboken som låg i förardörrens förvaringsfack. Att öppna dörren var så lätt att låset inte ens blev riktigt skadat.

En juridisk finess är om den här befolkade bilen ska ses som en "husbil", ett mobilt fritidshus. Det var en vanlig skåpbil som användes för en kombinerad arbets- och semesterresa. Familjen sov i sovsäckar på lösa madrasser i lastutrymmet

- Under hela förundersökningen har man talat om "husbil", men det är det ju inte frågan om, säger advokat Toivo Smit som företräder en av de åtalade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.