Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Inbrottstjuvarna slår till på hösten

Grafik: Stefan Rothmaier Källa: Brottsförebyggande rådet

Hösten har blivit tjuvarnas nya årstid. Det är inte längre under sommarsemestern som flest villa­inbrott inträffar, visar statistik­ som DN tagit fram.

Med hösten kommer frosten, mörkret och gulröda löv – men också­ rån, inbrott och klotter.

Dagens Nyheter har studerat de senaste årens anmälningsstatistik från Brottsförebyggande rådet. Genomgången visar att många brott är kopplade till vissa säsonger. Under sommaren inträffar exempelvis i särklass flest cykelstölder, misshandlar och skadegörelser.

Tidigare hörde även villainbrott till sommarmånaderna, men nu tycks det ha skett ett trendbrott. Siffrorna som DN har tagit fram visar att inbrottstjuven numera kommer i höstmörkret. Det är då flest villainbrott sker, i synnerhet i ­november. Mellan 2009 och 2011 anmäldes totalt 5 020 villainbrott i november, mer än dubbelt så många som i sommarmånaden juni.

– Det är mycket tydligt i statistiken. Vi har noterat samma sak och det verkar vara särskilt tydligt på västkusten. Villainbrotten har blivit ett alltmer säsongsbetonat brott, säger Anton Färnström, statistiker på Brottsförebyggande rådet.

De tre senaste höstsäsongerna anmäldes 12 645 villainbrott, vilket kan jämföras med 8 185 inbrott under sommarmånaderna. Förklaringen till skillnaden verkar ligga i höstmörkret.

– En tänkbar förklaring är att det rör sig färre personer i området under hösten, vilket annars är en avskräckande faktor för inbrottstjuvar, och med tanke på att det är systematiskt återkommande toppar i statistiken är det inte omöjligt att det handlar om organiserade ligor. Men det är inget vi har undersökt och kan belägga, säger Anton Färnström.

Även lägenhetsinbrott är vanligast på hösten. Polisen bekräftar att det skett en förändring över när tjuvarna slår till.

– Inbrott har ju varit ett typiskt sommarbrott. Vi ser nu att det kommer alltfler ligor utomlands som begår bostadsinbrott och ligorna verkar tycka det är bättre att göra sina turnéer på hösten. Det kan bero på att man är skyddad av mörkret, ­säger Per Ahle, polisinspektör vid polismyndigheten i Skåne.

Andra exempel på säsongsrelaterad brottslighet är dödligt våld, det vill säga mord och dråp. Flest ­anmälningar de senaste tre åren har skett på vintern, nästan 35 procent fler än under höstmånaderna.

Uttrycket ”sol-och-vårare”, alltså när en bedragare lurar till sig pengar­ genom att ingå en kärleksrelation, har inget med vädret att göra. Men det är faktiskt under våren som antalet anmälda bedrägeribrott toppar.

Andra brott som dominerar nu på hösten är mordbränder, narkotika­brott och smugglingsbrott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.