Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/indiansommar-bjuder-pa-sol-och-varme/

SVERIGE

Indiansommar bjuder på sol och värme

Foto: Paul Kleiven/TT

Sommaren gör comeback i helgen - och bjuder på temperaturer runt 20 plusgrader. Samtidigt är det dags för höstdagjämningen som innebär att vi går mot mörkare tider.

September har hittills varit en ganska regnig och kylslagen månad. Men slutet ser ut att bli en riktig indiansommar där hösten tar en paus.

Det varma sommarlika vädret beror på att ett högtryck har placerat sig öster om Sverige som kommer föra med sig stigande temperaturer och uppehåll över i stort sett hela landet. Varmast blir det i de östra delarna av Götaland och Svealand där kvicksilvret kan nå 20 gradersstrecket på dagtid. I Norrland blir det 10-15 grader och i övriga landet 15grader.

– Högtrycket ser ut att hålla i sig resten av veckan men det är inte säkert att det blir så varmt som runt 20 grader under alla dagar. Men vi kommer ha temperaturer som är över eller mycket över det normala på de flesta håll i landet, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Ett högtryck på hösten kan dock ge lite mindre sol än om det infaller på sommaren eftersom det fuktiga vädret gör att det bildas dis och dimma som har svårt att lätta på förmiddagen, förklarar Marie Staerk.

– Så ett hösthögtryck behöver inte innebära att det blir så soligt, säger hon.

Med undantag av att det kan passera någon regnskur på enstaka platser i framför allt södra Sverige ser prognosen ut bjuda på uppehållsväder ända fram till nästa helg då ett lågtryck börjar leta sig in från väst.

Samtidigt fortsätter hösten att göra sig påmind. På SMHI:s årstidskarta kan man följa den meteorologiska hösten som har nått ända ner till sydsvenska höglandet. Men det finns fortfarande platser norr om högplatån som inte har fått höst än, bland annat Upplandskusten, Stockholmsområdet, västra Svealand och Västmanlands län.

Ytterligare en påminnelse om att den mörka årstiden är på väg är höstdagjämningen som inträffar den 22 september.

Höstdagjämning innebär att dag och natt är ungefär lika långa över hela jorden. I Sverige inträffar fenomenet klockan 22.02 på fredagen.

– För vår del innebär det att det kommer bli mörkare för varje dag fram till vintersolståndet som infaller runt 21-23 december, då solen står som lägst på himlen. Sedan vänder det och blir ljusare igen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Indiansommar betecknar en period med torrt och varmt väder under hösten. Ordet är ett lån från engelskans Indian summer. Den svenska varianten brittsommar kopplas till Birgittadagen den 7 oktober.

Skillnaden mellan brittsommar och indiansommar ligger i att indiansommaren inte är knuten till en speciell dag i almanackan.

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt