Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Influensa övervakas hos flyktingar

Foto: TT

På kort tid har 112 människor dött av svininfluensa i Iran. Folkhälsomyndigheten tror inte att något hänt med viruset, men tar prover från flyktingar som kommer hit med symptom.

Influensasäsongen är i full gång i hela landet och nu efter alla helger väntas smittspridningen ta fart ytterligare.

Svininfluensan, H1N1, är en av dessa. I Iran har 112 människor dött av svininfluensa sedan mitten av november, framför allt i de sydöstra delarna av landet.

Folkhälsomyndigheten har dock svårt att säga om det är ovanligt många eller inte. Iran är ett stort land med många invånare och influensa skördar ett antal offer varje år, så även i Sverige.

– Det är inte helt lätt att avgöra. Jag vet att WHO tittar närmare på det här, men spontant tror jag inte det, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

I år började influensasäsongen ovanligt tidigt i Sverige. Den främsta orsaken till det är att ovanligt många tog med sig smittan efter resor till Asien och länder runt ekvatorn, samt flyktingsituationen.

– Alldeles i början av säsongen hade hälften av alla prover som togs reservnummer, de kom alltså från personer som ännu inte fått ett svenskt personnummer, säger Mia Brytting.

Som rutin karakteriserar Folkhälsomyndigheten ett antal prover varje säsong, både hos svenskar och nyanlända, för att se om det är något som avviker.

– Alla flyktingar provtas inte, men när de kommer till hälsokontrollen eller om de söker sjukvård provtar man oftare. Hittills har vi inte sett något anmärkningsvärt, men det är lite som ett pussel, eftersom det är svårt att veta var de plockade upp smittan. Om det var i Afghanistan, Iran, i Tyskland eller någon annanstans, säger Mia Brytting.

Det bästa sättet att skydda sig är att vaccinera sig. Något som myndigheten rekommenderar, framför allt om man tillhör en riskgrupp.

– De stammar som vi hittills har karakteriserat liknar de som ingår i vaccinet, så det borde innebära att vaccinet ger ett gott skydd, säger Mia Brytting.

Fakta: Influensa + torr luft = sant

Till skillnad från många andra länder, som Japan, Iran eller länderna runt ekvatorn, har Sverige bara en influensasäsong. De andra länderna har två: en på våren och en på hösten.

Om säsongen börjar tidigt eller sent avgörs av flera faktorer. En kall höst ger torrare luft, något som innebär att influensaviruset har lättare att spridas.

Resande till länder i Asien eller runt ekvatorn ökar också sannolikheten för att viruset kommer tidigare till Sverige.

Därför brukar de första fallen diagnostiseras i storstäderna, medan smittspridningen brukar börja ta fart i de norra delarna av landet, där luften är torrare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Svår att undvika

Influensa är en virussjukdom som är vanligast i Sverige under vinterhalvåret.

Eftersom viruset är mycket smittsamt och förändras från år till år, är det svårt att undvika spridning. En person är smittsam redan ett dygn innan symptomen bryter ut, så man kan vara smittbärare utan att veta om det.

Viruset är luftburet och man smittas via andningen. Smittrisken är större inomhus än utomhus.

Källa: 1177

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.